Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Izložba Anđelije Roglić “Crvena iluminacija”

U Galeriji „Meander“ Apatin održaće se izložba Anđelije Roglić, “Crvena iluminacija”.

Otvaranje izložbe je 23. aprila u 19 časova, a trajaće do 6. maja.

 

Od samih početaka (i nakon magistarske teze „Stanje duha je linija“ 2008) Anđelija Roglić je isključivo linijom istraživala procese i obrasce u prirodi i slikom beležila međusobne interakcije između haosa i poretka, intelekta i emocija. Minimalističku estetiku i zanimanje usmereno ka „figurativnom prikazu apstraktnih pojava i stanja“ Anđelija Roglić nastavlja i kroz seriju izloženih radova (nastalih tokom 2019/2020), objedinjenih nazivom „Crvena iluminacija“. Ovoga puta, koncept međusobne povezanosti i funkcija, sagledava kroz sveprisutnost geometrije u prirodi i filozofijama Istoka i Zapada. Oslanjajući se na elementarnu geometriju i duhovne aspekte boja i geometrijskih oblika, Anđelija na radovima gradi mnoštvo „pokretnih“ apstraktnih odnosa. U svakom pojedinačnom radu i na celoj izložbi oblici (krug, kvadrat, trougao…) se ponavljaju, ali nikad u istom odnosu. U mnoštvu transformisanih odnosa prepoznajemo organizacioni princip sličan teoriji skupova, koji se u osnovi bavi apstraktnim vezama. Veze koje Anđelija uspostavlja na svojim radovima ukazuju na pokretanje njenog razmišljanja i predstavljaju „zapise“ iz mentalnog prostora, a mogu biti i ključ za razumevanje njenih namera „da emocionalno najintenzivnija boja (crvena) privuče pažnju posmatrača, probudi lična osećanja i pretvori ga u aktivnog učesnika u procesu“. Ovakav pristup sledi „duhovno u umetnosti“ i ideju da se apstraktne veze dožive kao iznenadno nadahnuće (iluminacija) i kao jezik koji nije samo sposoban da izrazi dublje istine, već i da ih prenese u sva čula.

 

Na radovima je najzastupljeniji kolaž, kombinovan sa drugim slikarskim tehnikama – akvarelom, pastelom i laviranim tušem. Što se tiče linije (nje se Anđelija ne odriče ni u ovoj seriji) ona uživa sopstvenu vitalnost i u vibrantnoj formi podržava ritam i ispunjava tkivo svakog oblika. Ritam je osnovni princip komponovanja, ali i kohezivni kvalitet koji nam omogućava da identifikujemo jezgro Anđelijinih ideja, koje stoje iza simbolike odabranih geometrijskih oblika. Otuda se, u savremenom trenutku, radovi Anđelije Roglić oslonjeni na estetski i donekle poetski sadržaj, ne mogu posmatrati kao čisto apstraktne slike. Mnoštvo transformisanih oblika, iscrpljenih na blizu pedeset radova, bogato je značenjima.

kustos Sonja Milićević

 

Biografija

 

Mr Anđelija Roglić, rođena 1980. u Raški. Završila FLU na Prištinskom Univerzitetu u klasi prof. Zorana Furunovića 2003. Magistarsku tezu „Stanje duha je linija”, kod istog profesora odbranila 2008.

 

Samostalne izložbe:
Crteži u Raški 2003;
„Glasno ćutanje trave“ u Raški 2004;
„Glasno ćutanje trave“ u Novom Pazaru 2004;
Magistarska izložba „Stanje duha je linija“, galerija FLU Priština, Zvečan 2008;
Magistarska izložba „Stanje duha je linija“ u Raški 2003;
Slike, galerija Vladislav Maržik u Kraljevu 2009;
Crteži i slike, Art centar u Beogradu 2014;
Kolaži „Crvena iluminacija”, Galerija Masuka Velika Plana 2020;
Kolaži „Crvena iluminacija”, „Memorijalna galerija Dušan Starčević” Smederevska Palanka 2020;
Kolaži „Crvena iluminacija” , galerija Centra za kulturu „Gradac” Raška 2021;
Kolaži „Crvena iluminacija” galerija Kulturnog centra Kruševac 2021;

 

Značajnije grupne izložbe:
Godišnji saloni kluba likovnih umetnika Raška škola redovno od 2005;
Prolećni, Jesenji i Salon mladih u Novom Pazaru od 2002;
Bijenale Kraljevačke umetnosti od 2004;
Bijenale ART i JA u Kragujevcu 2018;
Beogradska Mini art scena galerija Singidunum, Beograd;
Bijenale studentskog crteža 2001. i 2003. u Beogradu;
Putujuće izložbe Art centra “Format mali” od 2009;
Godišnje izložbe udruženja Vladislav Maržik od 2009;
Realno nadrealno, Art Centar Beograd 2013;
28. art market, Kuća Kralja Petra I , Beograd 2019;
Izložba „Kontakt”, Kafe Art galeriji Tuluz Lotrek, Beograd 2020.

 

 

Član ULUS-a, Udruženja likovnih umetnika RAŠKA ŠKOLA, Udruženja likovnih umetnika VLADISLAV MARŽIK.
Učesnik likovne kolonije Jelena Anžujska 2003. i 2013. godine, likovne kolonije Vlasinsko Jezero 2005. (u organizaciji Zavoda za zapošljavanje), likovne kolonije Rudno 2011. u organizaciji ULU Vladislav Maržik i kolonije Sandžak inspiracija umetnika, Prijepolje 2013.

 

 

Pohvala XII bijenala studentskog crteža Srbije i Crne Gore 2003. Dobitnik nagrade za slikarstvo na Prolećnoj izložbi članova ULU Vladislav Maržik za 2012. Specijalna pohvala XIV salona kluba likovnih umetnika „Raška škola” 2019.

 

Živi i radi u Raški.

Arhiva

23/04/2021 06/05/2021

19h

TOP