Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Izložba crteža “I love my cats” – autorka Jelena Redžić

Izložba crteža “I love my cats” autorke Jelene Režić biće otvotena 25. septembra u 19 časova i trajaće do 15. oktobra u galeriji Meander.

 

O izložbi:

 

iLovemycats predstavlja seriju crteža nastalih 2019. godine rađenih ugljenom odnosno suvim pastelom na papiru.

 

Mačke, koje su glavni motiv serije, su istovremeno voljeni kućni ljubimci i divlje nepoznate zveri, ne nužno mačke. One su smeštene u skučene, ograničene, imaginarne prostore i one njima suvereno vladaju.

 

Mačke nisu ni dobre ni loše. One su jednostavno tu gde jesu. Tu- na svom putu, tu- na svom mestu, mestu koje im pripada i za koje su se, kao sve teritorijalne životinje, izborile.

 

Sam naziv serije (iLovemycats-Volim moje mačke) je pomalo sugestivan i posmatračev pogled, kao i sam doživljaj radova, upućuje u određenom pravcu. Naziv zapravo govori o prirodi odnosa unutar predstavljene serije crteža, a to je u biti odnos vlasnik- ljubimac.

 

Međutim, činjenica da su sve ponuđene predstave zapravo deformisane, ograničene, ne samo prostorom koji ih okružuje i ograničava, i samom površinom papira, već i bojom (radovi su suštinski crno-beli, sa akcentima u boji koji su u službi predstavljanja prirode koja nas okružuje), otvara prostor potpuno novoj interpretaciji, nevezanoj za sam naziv izložbe.

 

Sada pred nama potencijalno nisu više slatke kućne mačke koje se kriju iza cveća ili ispod stola, već nepoznate zveri, nepoznata stvorenja koja možda pokušavaju da pobegnu iz zadatih okvira, možda nešto da kažu, a možda su i tu samo u službi istraživanja svojstva same linije crteža.

 

Jedino je sigurno da su tu zato što volim moje mačke.

 

Sve je u oku posmatrača.

 

iLovemycats

 

O autorki:

 

Jelena Redžić je rođena, živi i stvara u Beogradu.

 

Osnovne studije završila na Faklutetu primenjenih umetnosti, smer grafika i knjiga, a master na Fakultetu za medije i komunikacije, digitalna umetnost.

 

U svom radu istražuje liniju i prostor, kao i način na koji naše svakodnevno utiče na izgradnju imaginarnog. 

 

Odnos realnog i imaginarnog prostora u slici je jedno od glavnih pitanja koje istražuje. Svoje radove izlagala je na više grupnih izložbi i tri puta samostalno, 2015. godine u galeriji Proces u Beogradu, 2016. godine u galeriji Centra za kulturu u Gornjem Milanovcu i 2019. godine u Domu kulture studentski grad u Beogradu.

Arhiva

25/09/2020 15/10/2020

TOP