Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Izložba – Kuća Turski

Velelepnu kuću poznatu kao Kuća Turski, izgradio je bogati industrijalac i vlasnik više ciglarskih peći u Apatinu Johann Majer junior 1854-1919. Johan Majer je za članove svoje porodice izgradio više reprezentativnih stambenih zgrada u Apatinu, a jedna od njih je i današnja zgrada pošte.

 

Kuću Turski je gradio za svoju ćerku Lenku Majer koja se udala za plemića Belu Turskog od Tihanja. Kuća je jedinstvena po svom izgledu, jer su ne samo ulična fasada nego i dvorišne fasade dekorisane veoma bogatom zoomorfnom dekoracijom izrađenom od klinker cigle. Svaki detalj ove fasade urađen je po nacrtima Johana Majera u njegovoj ciglani u Apatinu. Lenka i Bela Turski imali su četvoro dece koja su živela i odrasla u ovoj prelepoj kući u prvoj polovini 20 veka. Zadnji potomak ove porodice Andrija Turski preminuo je ovde tokom devedesetih godina 20. veka.

 

Ova bogata i veoma obrazovana porodica opremila je kuću sa izuzetno kvalitetnim i skupim nameštajem i umetničkim predmetima. Kuća je bila svakako po svom enterijeru i eksterijeru jedan od najreprezentativnijih objekata u Apatinu. Nakon smrti Andrije Turskog počinje propadanje ovog velelepnog objekta. Naslednici prodaju sav inventar kuće, a godine propadanja i stalnih pljački svega što je u kući preostalo
dovodi do toga da nestaju gotovo svi tragovi ove znamenite apatinske porodice. Ipak nakon prodaje kuće Opštini Apatin na tavanu pronalazimo mnoštvo veoma dragocenih tragova prošlosti. Tu je mnoštvo sitnih predmeta, ali i hiljade dokumenata koji nam daju dragocene podatke o jednoj imućnoj građanskoj porodici. Sređivanje ove građe trajaće godinama, a ovom prilikom prikazujemo deo značajnih dokumenata pronađenih na tavanu ove kuće. U izložbi je prikazan presek raznih istorijskih momenata u kojima je porodica živela.

 

Izložba će biti postavljena tokom ribarskih večeri i trajaće do 12.07.2019. godine.

Arhiva

04/07/2019 12/07/2019

TOP