Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Izložba radova korisnika Dnevnog boravka Centra za socijalni rad Apatin i umetnička dela nastala na petnaest saborovanja koje je organizovalo Udruženje obolelih od multiple skleroze „Zapadna Bačka“ Sombor

Povodom trećeg decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom danas, 4.decembra postavljena je izložba radova korisnika Dnevnog boravka Centra za socijalni rad Apatin i umetnička dela nastala na petnaest saborovanja koje je organizovalo Udruženje obolelih od multiple skleroze „Zapadna Bačka“ Sombor. Izložba će trajati do 18.decembra, a posetioci su u prilici da je  pogledaju svakim radnim danom od 8 do 14 časova.

 

Usluga Dnevni boravak se sastoji od unapređenja kvaliteta života korisnika u vlastitoj socijalnoj sredini kroz održavanje i razvoj socijlanih, psiholoških i fizičkih funkcija i veština kako bi se u što većoj meri osposobili za samostalan život. Radno okupacione aktivnosti se sprovode i realizuju svakodnevno uz nadzor radnih terapeuta gde se primenjuju i različite metode i oblici rada uz različita sredstva za rad kako bi se kod korisnika u što većoj meri ojačale kognitivne, stvaralačke i motoričke veštine. Tokom izrade ovih neuobičajenih stvaralačkih privlačnih dela korisnici su imali mogućnost da upoznaju različite materijale i tehnike gde im se kroz ovakav vid rada razvijalo i vizuelno opažanje i mišljenje, sve kroz kreativnu produkciju. U ovim delima se ogleda i tehnika izražavanja različitih motoričkih sposobnosti što je i pokazatelj njihove preciznosti pokreta i umeće sklapanja boja. Tokom izrade ovih neobičnih radova korisnici su preplitali boje i time stvarali razne geometrijske oblike sa mešovitom kompozicijom koja stvara iluzije na dubini prostora.

 

Regionalno Udruženje obolelih od multipla skleroze „Zapadna Bačka“ iz Sombora radi dvadeset dve godine, okuplja osamdesetak članova kojima pomaže u ostvarivanje prava na medicinska pomagala i brojne beneficije koje oboleli mogu ostvariti. Poseban vid podrške radu udruženja pružaju slikari poklanjanjem svojih radova, koje udruženje okuplja na tradicionalnim likovnim saborovanjima. Udruženje obolelih od multiple skleroze „Zapadna Bačka“ iz Sombora 2006. godine započelo je druženje sa umetnicima kroz organizovanje saborovanja kojih je do sada bilo petnaest. Na njima je stvarano neraskidivo prijateljstvo obolelih i umetnika. Stvarana su dela pod nazivom „Ogledala duše“.

 

Na ovoj izložbi u galeriji „Meander“ Udruženje je izložilo 18 slika različitih formata i različitih umetnika. Osim što ih posetioci mogu pogledati, u mogućnosti su i da ih kupe i na taj način pomognu obolelilma od multiple skleroze.

 

 

 

 

Arhiva

04/12/2020 18/12/2020

TOP