Kulturni Centar Apatin
KCA menu

“Kompozicija kao izvor mog nadahnuća” – izložba grafike Davida Mlađovića

David Mlađović rođen je 27.12.1994. godine u Beogradu. 

Srednju umetničku školu „Škola za dizajn“ u Beogradu završio je 2013. godine.
Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu upisuje 2013/14. godine. Završava osnovne akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2017. godine na Grafčkom odseku u klasi profesora Dragana Momirova. 

Završava master akademske studije na istom tom fakultetu 2017/18. godine u klasi profesora Vladimira Veljaševića. 

Upisuje doktorske akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2018/19. Dobitnik je stipendije Fond za mlade talente Republike Srbije 2016/17. godine. Na Aristotelovom univerzitetu u Solunu (Grčka) boravi jedan semestar na Fakultetu lepih umetnosti u klasi profesora Manolisa Janadakisa, u okviru međunarodnog evropskog programa za razmenu studenata „ERASMUS+“ 2017. godine. 

Nominovan је od strane Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu za studentsku razmenu sa Akademijom likovnih umetnosti u Zagrebu, Univerziteta Zagreba za 2018/19. godinu u okviru programa „ЕRASMUS+“. 

Učestvuje na međunarodnoj grafčkoj radionici u Bogdancima (Makedonija) u okviru štamparije „Sofja“, 2018. godine. 

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2018. godine. Prvu samostalnu izložbu ima u „Maloj sali“ Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu 2018 godine. 

Učestvuje na preko 30. mnogobrojnih grupnih izložba u zemlji i inostranstvu: -2018. Drugi salon umetnosti minijature, Rijeka, Hrvatska -2018. Trijenale „Crteža i male plastike“, UP „Cvijeta Zuzorić“, Beograd -2018. MajdanArt IX Međunarodna izložba „Umetnost u minijaturi“ Galerija Hotel Golden Inn, Majdanpek 

-2018. „Novi članovi ULUS-a“, UP „Cvijeta Zuzorić“, Beograd -2018. „Majska izložba Novobeogradskih umetnika“ Galerija SKC Novi Beograd -2017. Kolektivna izložba „58+26“ studenata Aristotelovog univerziteta umetnosti u Solunu, Galerija „Geni Tzami“, Grčka 

-2017-2018. „61. i 62. Oktobarski salon“ u Šapcu, Narodni muzej u Šabcu -2017-2018. „Mala grafka“, „Kuća grafke-otisak mesta“ galerija Grafčki kolektiv, Beograd -2017. „Мala grafika Novi Sad“, Galerija „La Vista“, Novi Sad -2017. Peti internacionalni salon grafke, Gradska galerija, Kraljevo -2017-2018. Majska izložba grafke Beogradskog kruga, Galerija „Grafčki kolektiv“, Beograd -2016-2018. XVIII i XIX Bijenale studenstke grafke Srbije dom kulture „Studentski grad“ Novi Beograd -2016-2018. „Prolećna izložba“ ULUS-a, UP „Cvijeta Zuzorić“ Beograd (putujuća izložba 2018. godine Muzej Hrcegovine, Trebinje 

-2015-2016. „9. i 10. EX-YU“ Međunarodni konkurs za grafku u Galeriji ULUS-a, Beograd. -2012-2016. „11. i 13. Međunarodno bijenale umetnosti minijature“ u Gornjem Milanovcu, Muzej rudničko takovskog kraja 

Dobitnik prve nagrade – VII Memorijal „Jovan Marković Kameni“, Međunarodna bijenalna izložba kolaža i asamblaža Galerija dvorac „EDŠEG“ KC Novi Sad 2017. godine. 

Dobitnik druge nagrade – Međunarodna izložba Likovni salon „30×30“ Galerija Kulturni centar Zrenjanin 2016. godine.

 

Kompozicija kao izvor mog nadahnuća 

Sastaviti, tj. staviti jedno pored drugog, predstavlja raspored i odnos delova neke celine. Meni lično, kompozicija kao pojam u likovnoj umetnosti, označava strukturu koju stvaraju likovni elementi u svom međuodnosu. 

Naše divljenje kompoziciji posledica je dugog procesa prilagođavanja, koji se vekovima odvijao i to iz razloga koji vrlo često nemaju nikakve veze ni s umetnošcu, niti s duhom. Slika je stvorila svog gledaoca. U osnovi, to je konvencionalan odnos. Kompozicija kao stil je utemeljena na teoriji neoplasticizma ili apstrahiranja umetnosti i svođenja iste na što manje činilaca. Kompozicija za mene ima za cilj približavanje istini u temeljima stvari oko nas. Negde na sredini moje četvrte godine izbila je jedna velika, a posle osobita težnja za slobodom i pronalaženju sebe. Tu priliku sam dobio na studentskoj razmeni na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, Grčka. U pitanju su bila stremljenja ka izgradnji i stalnom proširivanju i obogaćivanju jednog potpuno samosvojnog dela, sa sve novijim iskustvom, sve novijim oblicima materijala, odnosima boja i teksture koje sam tamo pronalazio i istraživao. Reč je bila o pravoj unutrašnjoj pobuni, s neposrednim ciljevima u granicama umetnosti i sa domašajima nove interesatne tehnike Kolografija. 

Kolografija je usmerena protiv estetike i ukorenjenog ukusa, protiv tradicije i navika koje sam imao tokom prethodnih godina studija. Tehnika je poricala sve krute obaveze i sva pravila u tiražnom reprodukovanju. Osim što nije dozvoljavala da sve ide utabanim stazama; mene je prihvatila, a na otisak su se preneli svi oblici i srazmere materijala i površina u jednoj kompoziciji koje čovek može da vidi okom, oseti i dodirne. Ona sama je bila ponuda novog, dubljeg i umetnički sadržajnijeg odnosa mog unutrašnjeg stanja, donosila je proširivanje mogućnosti mog istraživanja, značila je oslobođenje stvaralaštva od stega. 

Apstrahovanje mojih crteža, kolaža, matrica, pruža mogućnost da svako po svom nahođenju i raspoloženju tumači ili samo doživljava ono što vidi, ali podstiče i misaoni proces, intrigira naš intelekt. Motiv je uvek bio drugačiji. Po povratku iz Soluna, na master studijama želeo sam da interpretiram kolografiju u tehnici Sito-štampe. Svoje crteže i kolaže opisujem kao dinamičan i ekspresivan proces, proniknut iz svoje unutrašnje borbe za otkrivanju tajni likovnih materija, tekstura i ulazak u njihov svet. Crtež je uvek u bio u kolaboraciji sa nekom teksturom od materijala: plastika, juta, papir, drvo, karton, a inspirisan njom rešavam kompoziciju crtežom. Linije su gradile oblik materije, volumen i fakturu površina. 

Da bi dočarao crtež i materijal s koji sam bio inspirisan služio sam se drvofiksom i grundom kao fiksativom. Dok radim mislim na predmet koji držim, na okruženje, trenutno stanje uma i asocijacije kako ga pojednostaviti i dati ga u jednom bezličnom obliku i prostoru koji nije predmetno rešen, bez perspektive da se sve kristalizuje na površinu kompozicije. 

Kraj je uvek neizvestan, nosi posebnu draž, više puta se vraćam crtežu i problematici, dorađujem, nanosim nove boje dok se ne dobiju željene strukture. Odštampana grafika često ima više monotipskih reprodukcija, odstupanja od početne skice i crteža. Velika je sreća i radost kada se dobije željeni otisak, tako da mi rad u štampariji čini zadovoljstvo i sa velikom pažnjom prilazim štampanju probnih, autorskih i tiražnih otisaka. Ostvarivanjem svojih misli i ideja koje nosim u sebi postižem u želji da stvorim jedinstvo izmedju mog duhovnog stanja, oslobađanjem unutrašnjih impulsa i gestualnim pokretima koje činim pri radu kako bih dobio željenu grafiku koja u sebi sadrži to jedinstvo sadržaja u kompoziciji. U centru interesovanja zapravo je boja, gest i svi oni elementarni likovni elementi koji čine kompoziciju.

Izložbu ovog mladog umetnika moći ćete da pogledate od 12. jula do 1. avgusta. Dobrodošli!

 

 

 

 

 

 

Arhiva

12/07/2019 01/08/2019

TOP