Kulturni Centar Apatin
KCA menu

CIKLUS FILMOVA „FILMSKI KLASICI – 55 GODINA PRAŠKE ŠKOLE“

CIKLUS FILMOVA „FILMSKI KLASICI – 55 GODINA PRAŠKE ŠKOLE“

 

Pre 55 godina Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije koji su otišli u Prag da studiraju režiju na čuvenoj praškoj FAMU, a nakon njih stigli su i Lordan Zafranović, Rajko Grlić i Goran Paskaljević. Ciklus filmova „Filmski klasici – 55 godina Praške škole” obuhvata po jedan film reditelja iz Srbije: Srđana Karanovića, Gorana Markovića i Gorana Paskaljevića koji su sredinom sedmdesetih i kasnije, širom sveta proslavili našu kinematografiju. Izbor je napravljen od njihovih filmova koji su izabrani na listu 100 najboljih srpskih igranih filmova u XX veku, a koji su digitalno restaurisani. Program CIKLUS FILMOVA „FILMSKI KLASICI – 55 GODINA PRAŠKE ŠKOLE“ realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije.

 

 

55 GODINA CENAR FILMA

 

Centar Film stvoren je željom članova Udruženja filmskih radnika i umetnika Savezne Republike Srbije 1966. godine u Beogradu. Prvobitno kao Servis filmskih radnih zajednica koji okuplja stvaraoce, podstiče inicijative i stvara uslove za ostvarenje zajedničkih težnji kreativnog duha filmske proizvodnje. Početkom 70-tih dobija naziv Centar filmskih radnih zajednica, da bi konačno, 1978. godine prerastao u Centar Film. Centar Film je tokom 55 godina filmskog stvaralaštva bio susretište preko 500 autora i filmskih radnika, koji su svojim radom i stvaralaštvom proizveli više od 140 dugometražnih i 120 kratkih filmova najrazličitijih tema, žanrova i stilova, ostvarili preko 370 učešća na domaćim i međunarodnim filmskih festivalima i osvojili preko 260 značajnih nagrada.

 

 

– Prvog dana prikazivanja legendarnih filmskih ostvarenja jugoslovenske kinematografije u Velikoj sali Kulturnog centra Apatin biće realizovana projekcija filma: 

„VARLJIVO LETO ’68“ (četvrtak, 20. maj u 19h)
Opis filma: U leto 1968. godine maturant Petar stasava za ljubav. Potreba da pronađe ženu svog života dovodi ga u niz delikatnih situacija i izbezumljuje njegovog oca koji veruje da omladinu treba vaspitavati čvrstom rukom. Petra ne interesuje naizgled prelomni, istorijski događaj iz 1968. Međutim, kada konačno pronađe pravu ljubav, ona usred društveno aktuelnih događaja, biva prekinuta.
Reditelj: Goran Paskaljević
Scenarista: Gordan Mihić
Producenti: Dušan Ceklić, Nebojša Vasilć
Glumci: Slavko Štimac, Danilo Bata Stojković, Mija Aleksić, Mira Banjac, Sanja Vejnović, Neda Arnerić, Dragana Varagić

Direktor Fotografije Aleksandar Petković
Scenograf Miljen Kljaković
Kostimograf Marija Đorđević
Montažer Olga Skrigin
Kompozitor Zoran Hristić

 

– Drugog dana prikazivanja biće realizovana projekcija filma:

„NEŠTO IZMEĐU“ (petak, 21. maj u 19 časova)
Opis filma: Američka novinarka dolazi u Beograd i susreće dva jugoslovenska prijatelja koji se, na egzotičnoj granici između istoka i zapada, bore za njenu naklonost, ako ne i srce.
Reditelj Srđan Karanović
Scenaristi Srđan Karanović, Endru Horton
Producent Milan Žmukić
Glumci Keris Korfman, Dragan Nikolić, Predrag Manojlović, Renata Ulmanski, Zora Doknić-Manojlović, Gorica Popović, Nina Kirsanova, Petar Ilić

Direktor Fotografije Živko Zalar
Scenograf Miljen Kljaković
Kostimograf Saša Kuljača
Montažer Branka Čeperac
Kompozitor Zoran Simjanović

 

 

– Poslednjeg dana prikazivanja biće realizovana projekcija filma:

„NACIONALNA KLASA DO 785 ccm“ (subota, 22. maj u 19 časova)
Opis filma: Mladić iz predgrađa, automobilski trkač u nacionalnoj klasi, u skladu sa svojom strašću važi i za velikog ljubavnika. Ali, sve to nije u skladu sa njegovim ambicijama da i dalje vozi u nacionalnoj klasi. Da bi prešao u višu klasu, mora da pobedi u važnoj trci, a da bi u tome uspeo mora da odloži služenje vojnog roka. Za to mu služi Mile, bubrežni bolesnik, koji umesto njega ide na preglede. Međutim, to ne uspeva, kao što ne uspeva ni izbegavanje braka sa službenom devojkom, koja je zatrudnela. Na kraju, on gubi trku, gubi slobodu, ali dobija prijatelja – na ispačaj u vojsku dolazi mu samo Mile…
Reditelj Goran Marković
Scenarista Goran Marković
Producenti Aleksandar Stojanović, Slobodan Pavičević, Milan Vujnović
Glumci Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Bora Todorović, Voja Brajović, Aleksandar Berček, Gorica Popović, Rade Marković, Olivera Marković, Mića Tomić, Dragomir Felba, Danilo Bata Stojković, Jelica Sretenović, Irfan Mensur

Direktor Fotografije Živko Zalar
Scenograf Miodrag Mirić
Kostimograf Nadežda Perović
Montažer Vuksan Lukovac
Kompozitor Zoran Simjanović

 

 

Karte po ceni od 100 dinara možete kupiti na našoj blagajni na dan prikazivanja svakog pojedinačnog filma od 17 časova.

 

Ovaj program naša ustanova realizuje u saradnji sa Mrežom kinoprokazivača Srbije, čiji je Kulturni centar postao član tokom ove godine. Broj mesta je ograničen.

 

**IZBOR JE NAPRAVLJEN OD FILMOVA KOJI SU IZABRANI NA LISTU 100 NAJBOLJIH SRPSKIH IGRANIH FILMOVA U XX VEKU, A KOJI SU DIGITALNO RESTAURISANI U SARADNJI SA JUGOSLOVENSKOM KINOTEKOM I KOMPANIJOM A1.

Arhiva

20/05/2021 22/05/2021

19h

TOP