Kulturni Centar Apatin
KCA menu

DANI DOMAĆEG FILMA 2021

U petak i subotu, 29. i 30. oktobra, imaćete priliku da uživate u Danima domaćeg filma.

 

“Dan domaćeg filma” ima za cilj promociju domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni. Nakon projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

 

 

Cena karte: 100 dinara

 

Repertoar:

 

KORENI – PETAK, 29.10. u 18h

 

Originalni naslov: KORENI
Dužina trajanja filma:  80 minuta
Država/Godina: SRB / 2021
Žanr: dokumentarni
Režija i scenario: Tea Lukač
Direktor fotografije: Sara Preradović
Montažer: Nataša Pantić
Dizajner zvuka: Bojan Palikuća
Producent: Andrijana Sofranić Šućur

 

KORENI / sinopsis
Različiti putnici voze se putem po obodu prostrane šume. Sa sobom nose priče o gnezdima stršljena, petciijama protiv nuklearnog otpada, samoći, vašarskim poslasticama, folklornim tradicijama, posetama grobljima i putevima koji vode ka domu. Spokojna dok je okupana suncem, misteriozna u magli i divlja iznad reke, šuma pruža okvir za sedam priča koje prolaze pored nje. ’’Koreni’’ sadrže elemente dokumentaristike, etnografije i fikcije i predstavljaju čudesan i povremeno duhovit film. Prikazani su predeli Like, DVOR NA UNI i ljudi tog kraja. Kako se ne bi zaboravile, zabeležene su lične priče, porodična mitologija, sam melos, jezik, običajni rituali.

 

 

TEA LUKAČ / biografija
Radeći u različitim poljima od filma do videoarta, Tea Lukač režirala je kratke igrane filmove, dokumentace, muzičke spotove i izlagala radove na izložbama. Tein rad je do sada putovao na mnogobrojne festivale uključujući Trst, Jihlavu i Dok.fest Munchen. Član je udruženja DOKSrbija i alumni EX Oriente programa. Njen debi film, konceptualni dokumentrac KORENI premijerno je prikazan na festivalu Karlovi Vari, u takmičarskoj selekciji East of the West.

 

 

Izabrana filmografija:
Koreni, 2021, 80’, premijera na 55. KVIFF, nagrada za najbolju kameru na IDFF Beldocs
Pripadnost, 2020, 50’, nagrada za najbolju kameru na IDFF Beldocs

 

Trejler: https://youtu.be/DmIRDGfMl0A

 

 

VIKEND SA ĆALETOM – SUBOTA, 30.10. u 16h

 

Originalni naslov: Vikend sa ćaletom
Dužina trajanja filma: 113 minuta
Država/Godina:  SRB / 2020
Žanr: komedija, drama
Glumci: Nenad Jezdić, Vasa Vraneš, Branko Vidaković
Režiser: Miroslav Momčilović

 

Sadržaj filma: Kašika (Nenad Jezdić), sredovečni beogradski kriminalac, pripadnik stare škole, zarobljen u vremenu kada je bio u punoj snazi, žarko poželi da provede vikend sa Ognjenom, jedanaestogodišnjim sinom iz prethodnog braka. Bivša supruga mu izlazi u susret jer je svesna činjenice da se Kašiki bliži kraj i da je to verovatno poslednji susret sina sa ocem. S obzirom da ga nije viđao pet godina jer je zbog ’malih komplikacija’ imao zabranu prilaska dečaku, Kašika pokušava da po ubrzanom kursu u sina utisne sve ono što on smatra važnim za život i preživljavanje na ulici i da istovremeno iz malog istera sve ono što je po njegovom mišljenju mekano,slabašno i devijantno. Ognjen, odrastao u savremenom wi-fi okruženju, iz virtuelnog, munjevito, bez vremena da dođe do daha, upada u podzemni svet svog oca koji pokušava nemoguće – da u nekoliko dana isporuči svu toplinu, iskustvo i mudrost koje poseduje, istovremeno pokušavajući da kao ’pravi beogradski šmeker’ od malog sakrije svoju bolest…

 

 

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=rlEnw70QGnQ

 

 

JEDINI IZLAZ – SUBOTA, 30.10. u 18h

 

Originalni naslov: JEDINI IZLAZ
Dužina trajanja filma: 110 minuta
Država/Godina: SRB / 2020
Žanr: triler
Glumci: Anđelka Prpić, Ljubomir Bandović, Danica Maksimović, Milan Čučilović, Nikola Ristanovski, Milena Predić, Janko Popović Volarić, Toni Mihajlovski, Sonja Kolačarić, Jovo Maksić, Boris Komnenić, Andrija Bošković, Klara Hrvanović
Režiser: Darko Nikolić

 

 

Sadržaj filma: Šest godina nakon što joj je muž, čuveni beogradski advokat, stradao u požaru, Ana Kolar (Anđelka Prpić) dobija informacije, koji dovode u pitanje sve što je mislila da zna o tragediji, ali i o svojoj porodici.

 

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=I9s6y1wBbJA&feature=emb_logo

Arhiva

29/10/2021 30/10/2021

TOP