Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Izložba crteža Angeline Vukosav – “Pejzaži čula”

U galeriji Meander, u periodu od 23. jula do 05. avgusta 2021. godine, biće održana izložba crteža Angeline Vukosav – “Pejzaži čula”.

Otvaranje izložbe održaće se u petak, 23. jula sa početkom u 18 časova.

 

U radovima Angeline Vukosav taktira izuzetan crtački impuls za izražavanje i analizu hercegovačkih pejzaža. Motivi mlade umetnice su nastali u ateljeu i pleneru a kontemplacija i introspekcija oblika evidentni su na crtačkim medijima: olovkom, ugljenom, pa čak i četkom kojom seče beline papira ekspresivnim potezima, čineći time svojstvenu tehniku – lavirani ugljen.

 

Stereotip pejzaža prikazan na crnoj podlozi, na kojem svaki srebrni trag olovke nosi svoje značenje, kao kakvo slovo, čine Angelininu sopstvenu azbuku i rukopis. Vizija predela i intimne impresije posebno su dominantne na malim crtežima, nastalim u pleneru, što daje pečat celokupnom opusu radova.
Interakcija sa prirodom i prisna povezanost sa njom jesu motivacija, ali i glavna poruka.

 

Angelina je ovekovečila mesta i predele na kojima je bila, živela i odrastala. Rasla je pod skutima prirode. To su mesta gde je svaki likovni element metafora za određeni senzibilitet. Crtajući transcendentalne pejzaže kao samostalni žanr, poput nekog vođenja dnevnika umetnica stvara autobiografiju.
Pejzaži Angeline Vukosav gone posmatrača na određenu emociju, ali to nije ni seta, ni reminescencija, već unutrašnje kontemplativno osećanje vođeno iskrenom snagom same prirode.

 

Dipl. likovni umetnik-slikar Violeta Bolmanović

 

BIOGRAFIJA

 

Angelina Vukosav, rođena je 1997. godine u Nevesinju, RS, BiH. Djetinjstvo je provela u Hercegovini. Osnovnu školu i srednju Gimnaziju završila je u Nevesinju. 2020. g. završava Akademiju likovnih umjetnosti Trebinje, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, smjer Likovna umjetnost, grafički dizajn. Trenutno na II ciklusu, takođe, na ALUT.

 

Dobitnik je „Plakete Univerziteta Istočno Sarajevo“ za izuzetan uspjeh tokom studija;
Dobitnik Nagrade za najboljeg studenta Akademije likovnih umjetnosti Trebinje.
Dobitnik nagrade za najboljeg studenta „JU Studentski centar Trebinje“;
Dobitnik nagrade EU projekta Institucionalna podrška antikorupciji u BiH.
Dobitnik Plakete Musa Ćazim Ćatić za najbolju neobjavljenu pjesmu za 2020 g.

 

Do sada je imala četiri samostalne izložbe u galerijama: „Galeriji kulturnog centra Vrbas“ u Vrbasu, zatim u Memorijalnoj galeriji “DUŠAN STARČEVIĆ“ u Smederevskoj Palanci; u Galeriji „Centar za kulturu Masuka“ u Velikoj Plani, i u Galeriji Art55 u Nišu.

Arhiva

23/07/2021 05/08/2021

18h

TOP