Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Izveštaj selektora Konkursa za nagradu „Miodrag Borisavljević“ za 2022. godinu

 

Posle detaljnog razmatranja priča koje su stigle na Konkurs za Nagradu „Miodrag Borisavljević“ za 2022. godinu, Nagrada „Miodrag Borisavljević“ dodeljena je priči „Negde je uvek rat“ (šifra: Šuma).
Priča „Negde je uvek rat“ predstavlja istančanu sliku rata. Polazeći od aktuelnog rata u Ukrajini, koji pokreće mehanizam sećanja i budi uspomene junakinje na ratne devedesete i pogotovu na rat na Kosovu koje je proživela ali ih i dalje nosi u živom iskustvu, priča se usredsređuje na opis jednog neobičnog i dramatičnog putovanja autobusom od Prizrena preko Prištine do Kosovske Mitrovice tokom bombardovanja 1999. godine. Ispripovedana sugestivno, u dobro odabranim detaljima, ova priča iskazuje moralnu, ljudsku i egzistencijalnu dramu rata kroz doživljaje običnih ljudi kojima rat iz korena menja život.
Pored nagrađene priče „Negde je uvek rat“, kao ovogodišnji selektor Konkursa izdvojio sam još sledećih devet priča koje su činile najuži izbor za Nagradu „Miodrag Borisavljević“:
– Lovina (šifra: Astronaut)
– Boršč (šifra: Put svile)
– Amsterdamsko prepodne (šifra: kamenspoticanja)
– @evolucija (šifra: aluvijalna ravan)
– Očuh (šifra: Naked City)
– Slučaj nestalog podruma (šifra: 14240225)
– Pihtije u Beču (šifra: Bečlija)
– Anđela (šifra: Ghaettta)
– Nadlajavanje (šifra: Lavr)
Redosled priča dat je imajući u vidu njihovu ostvarenost, mada su razlike među njima u nekim slučajevima u nijansama. Na ovogodišnji Konkurs za nagradu „Miodrag Borisavljević“ stigle su ukupno 143 priče. Po prirodi stvari, priče su po kvalitetu bile vrlo neujednačene, ali najbolje priče koje su stigle na Konkurs odražavaju lep književni standard. U pogledu stila, postupka i poetike, priče koje su stigle na ovogodišnji Konkurs za nagradu „Miodrag Borisavljević“, pogotovu one koje su izdvojene u najuži izbor, izražavaju tokove savremene književnosti, od izrazitih relističkih priča sa istorijskom ili stvarnosnom osnovom, preko priča u kojima prevladava fantastika, do priča u kojima glavnu reč uzimaju pitanja intimnih i kamernih svetova.
Nagrada „Miodrag Borisavljević“ biće dodeljena u drugoj polovini septembra 2022. godine u Apatinu.
Nagradu „Miodrag Borisavljević“ dodeljuje Opštinski kulturni centar Apatin iz Apatina.