Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Pozivamo vas na izložbu slika Jelene Šimić Popović i Danijele Tasić Cvetković

OČNA TAČKA-PERIFERNI VID
Radovi nastali u prethodne dve godine produžetak su teme „Očna tačka“ iz 2016 -2017. Izloženi radovi deo su ciklusa na kom još uvek radim. Tiče se građenje likovnog izraza kroz sećanja i nadanja spajanjem udaljenih vremenskih tačaka.
Podtema “Periferni vid” nastala je u toku prošle godine. Bočni prostori koje pokriva periferni vid blago su zamagljeni i oslabljeni u intezitetu boje. Dakle, nedovoljno jasni. Upravo takvi prizori provociraju moj misaoni proces,upućuju ka skrivenom ili zaboravljenom i potpomažu u pronalaženju doživljaja. Rasplinuta pažnja dozvoljava da Um registruje nevidljive vrednosti.
…“Vremenske daljine, lične i univerzalne…“ (tekst iz kataloga mog prethodnog rada) su i dalje osnovni pokretač i izvor mnogobrojnih motiva. Pored sećanja, nadanja, motrenja…sam trenutak postaje jedan od ravnopravnih činilaca kompozicije. Jer, upravo kroz taj trenutak, koji jeste deo beskrajnog vremenskog toka, ja prihvatam mesto, puštam da deluje i učvrsti očnu tačku – tačku posmatranja. Najčešće zanemarujem očiglednost viđenog. Granice oblika i pojava neprekidno se šire i skupljaju ka nevidljivim prostorima, izvan i unutra.
Razjedinjavam, raslojavam, dezintegrišem konačnost uobličenog momenta da bi ga smeštala u novi “okvir” sadašnjeg koji bi da misli o budućem. Likovnost raslojenih crteža nije jedini razlog mog odabira. Raslojavanje momenta u kom je crtež nastao jednako mi je bitan kao podsticaj izrazu.
„… Tako prvobitna informacija realnosti nestaje i postaje, može se reći, nesavršena imaginacija. Zato što se u tim slojevima i velovima tek naznačenih površina nazire oblik ili predeo, možda, tako poznat…“

(istoričar umetnosti, Radmila Savčić).

Danijela Tasić Cvetković
Rođena 1974. godine u Odžacima. Završila je Gimnaziju „Veljko Petrović“ u Somboru. Nakon završetka VŠLIPU u Beogradu upisuje FLU, odsek slikarstvo. Diplomirala je 2003. godine a magistrirala 2007. godine na istom fakultetu u klasi profesora Jovana Sivačkog. Član je ULUS-a od 2003. godine. Dobitnica je nekoliko nagrada za slikarstvo za vreme studiranja i nagrade Somborskog Likovnog salona 2017. godine . Mnogo puta je učestvovala na grupnim izložbama, a izlaže i samostalno. Sa porodicom živi u Somboru, radi u Apatinu.

 

ZAPISI PLUTAJUĆEG SVETA

Zapisi plutajućeg sveta ili  Ukiyo predstavlja dugogodišnji opus mog stvaranja i čini je zbirka od preko 600 radova, crteža, skica-rađenih klasičnim japanskim načinom crtanja na presovanom pamuku i japanskim tušem u kamenu i slika na platnu u kombinovanoj tehnici. Prethodnu seriju od 149 Ukiyo radova, publika je imala priliku da vidi u galeriji „Meander“ 2016. godine, posle čega su usledile još 2 izložbe kad se ciklus izlaganja naglo prekinuo usled izbijanja pandemije 2020. Naravno to nije bio razlog za odustajanje ili prekid rada, čak naprotiv. Tokom 2020/2021. nastala je nova serija Ukiyo radova koja se od prethodne razlikuje po upotrebi zlatnih listića i zlatne folije na samim radovima koji su u ostatku tehnike izrade ostali gotovo nepromenjeni u odnosu na starije serije Zapisa tj. vreme same izrade radova je kratko i u jednom dahu bez mogućnosti ispravke eventualnih grešaka zbog specifičnosti načina izrade i finih lavir slojeva tuša, kao i tehnike suve četke. Zlato je postalo novi detalj Zapisa, dajući im drugačiju dubinu i misterioznost koju je kod prethodnika zadržavala potka u vezenim detaljima slika na platnu.
Seriju crteža i slika Zapisi u zlatu, treba posmatrati kao neodvojivi deo serije Ukiyo – Zapisa plutajućeg sveta.
Svi ovi radovi su nastali u toku 2020.i 2021. godine u serijama od 4 do 8 komada. Crteži su nastali klasičnim crtačkim tehnikama po ugledu na tradicionalne japanske crteže: tuš u kamenu, lavir tuš, otisak, kaligrafska četka ili pero, olovka na akvarel papiru različitih dimenzija, dok zlatni listići čine detalje crteža i slika

Jelena Šimić Popović

Rođena u Somboru 1977. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek likovne umetnosti, smer slikarstvo u klasi prof. Jovana Rakidžića 2003. godine. Magistrirala 2009. na
Akademiji umetnosti u Novom Sadu, iz oblasti digitalni kolaž, na odseku slikarstva. Mentor prof. Jovan Rakidžić.
2004. Član SULUV-a. Član ALUMNI udruženja Akademije umetnosti Novi Sad. Od 2001. realizovala 15 samostalnih i 42 kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu.
Učesnik mnogobrojnih međunarodnih konkursa iz područja dizajna, fotografije, slika i multimedija.
Internacionalne i domaće nagrade:
●Publikacija fotografije “The boat trip to Turkey” u knjizi “ Anthology of Photography”,
najboljih 100 fotografija u 2009, Canada.
●“Boulevard of Photography“, anthology of black and white photography in 2011. Ottawa,
Canada
●Spomen zbirka Pavla Beljanskog- prva nagrada za skulpturu 2002. Novi Sad
●Stipendija Ministarstva kulture 2003.
Živi i stvara u Novom Sadu.