Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Predstava za decu “Nesrećna Kafina”

Po motivima teksta J.J.Zmaja
Dramatizacija i režija: Nebojša Savić
Igraju: Saša Stojković i Dragan Kojić
Scenografija: Vladimir Matić
Muzika: Burnyak

 

Predstava “Nesrećna Kafina”, rađena je po motivima istoimenog teksta J.J.Zmaja. U dramatizaciji i režiji Nebojše Savića i izvođenju profesionalnih glumaca iz Novog Sada. To je univerzalna priča o istinskoj, pravoj ljubavi. Radnja se odvija u uspavanom, zapuštenom kraljevstvu kojim vlada uspavani kralj Ptriptriptriptrislav. Dane koji prolaze sporo, monotono, vedrim duhom i dosetkama podnošljivim čini Dvorska luda,veseo mladić do ušiju zaljubljen u
kraljevu kći Kafinu. Monotoniju uspavanog kraljevstva razbija razbojnik Razbinos, koji otima princezu Kafinu i odvodi je u čarobnu šumu. Niko iz kraljevstva se ne usuđuje da pođe za Razbinosom i da mu se suprotstavi, čak ni sam kralj koji utučen utehu ponovo pronalazi u snu.

 

Vođen ljubavlju, Dvorska luda odlučuje da sam pođe i suprotstavi se Razbinosu. Svestan da bi mu se, kao Dvorskoj ludi, svi smejali zbog te odluke, on uzima tajni identitet. Maskira se u princa “Lepi nos” i uz odobrenje kralja, kreće u neizvesnu avanturu spasavanja princeze. U čarobnoj šumi razbojnik pokušava sve kako bi očarao lepu princezu. Tako saznajemo da je i on zaljubljen u Kafinu, da je to njegova prava motivacija za otmicom. Princ Lepi nos dolazi u čarobnu šumu i izaziva rabojnika na dvoboj. Uz niz komičnih situacija, mnogo sreće i pomoć šumske vile, izlazi kao pobednik iz ovog duela. Svi žele da vide ko je tajanstveni, hrabri princ, a iznenađenje je veliko kada saznaju njegov pravi identitet. Međutim, princezi Kafini to ne smeta, to ne smeta ni samom kralju i Dvorska luda postaje pravi princ.

 

Osnovni jezik kojim predstava govori je humor ,kroz zabavu i smeh deca se upoznaju sa pravim vrednostima, stiču saznanja o ljubavi, viteštvu, moralu i poštenju. Ako je vođen pravim vrednostima, ako su mu namere iskrene i časne, a duša plemenita u predstavi čak i Dvorska luda može da postane princ i jednog dana vladar celog kraljevstva.

 

Tekst “Nesrećna Kafina” J.J.Zmaja je pravi klasik dečje literature, napisan bajkovito, a u isto vreme prepun pravih dramskih situacija i veoma pogodan za igru. Dramaturške intervencije u tekstu su izvršene u skladu sa piščevim jezikom i dopisane rečenice i likovi zvuče potpuno autentično, zmajevski. Na taj način mališane upoznajemo sa bogatom zaostavštinom velikog pisca koji je svoj radni životni vek posvetio njima.

 

Subota, 16. oktobar sa početkom u 11 časova.

Cena ulaznice je 150 dinara.

Velika sala Kulturnog centra

Arhiva

16/10/2021

11h

TOP