Kulturni Centar Apatin
KCA menu

PUTOVANJA TRI OBJEKTIVA – Putujući fotografski projekat

Projekat “Putovanja 3 objektiva” čini oko 60 fotografija trojice fotografa – Tomislava Peterneka, Gorana Kukića i Igora Mandića.
Putujuću izložbu čine fotografije sa njihovih putovanja. Autori imaju različite stilove.

 

Fotografije Tomislava Peterneka, nastale u periodu od više decenija, beleže zanimljive i neočekivane situacije iz svakodnevnog života.

 

Fotografije Gorana Kukića nemaju jasnu dvodimenzionalnost i vremensku odrednicu. Prikazani su refleksi u različitim izlozima širom Evrope. Kroz celinu realnosti, fotografije prikazuju i ono što je čulnoj realnosti nevidljivo.

 

Fotografije Igora Mandića su kolekcija doživljaja trenutka sa različitih kontinenata – od totalne pustinje do najnaseljenijih mesta na svetu. Kroz fotografije, Igor teži nadrealnosti realnih scena.

 

Ideja projekta je nastala iz potrebe da se prevaziđe očigledna centralizacija umetničkih dešavanja. Činjenica je da se većina kulturnih manifestacija odigrava u velikim gradovima, međutim, pitanje je zašto su male sredine zapostavljene u tom pogledu. Namera autora ovog putujućeg projekta je da se kulturno “ožive” manja mesta u Srbiji, kroz fotografsku izložbu, razgovor i druženje sa fotografima. Cilj je da se ljudi bolje upoznaju sa fotografijom i da se skrene pažnja na fotografiju kao vid komunikacije koji oplemenjuje.

 

Autori se nadaju da će projekat “Putovanja 3 objektiva” motivisati ljude da više pažnje posvete fotografiji, da će ih pokrenuti da osnivaju foto klubove i da organizuju izložbe u svojim sredinama.

 

Na putovanju – prva stanica je bila Sečanj. Izložba je otvorena u Obrazovno kulturnom centru Sečanj 24. novembra 2015. godine, a u planu je još dosta mesta u Srbiji.

 

Putujući fotografski projekat PUTOVANJA TRI OBJEKTIVA, Tomislav Peternek, Goran Kukić i Igor Mandić – otvaranje 24. jun u 18 i 30, trajaće do 7. jula.

Arhiva

24/06/2022 07/07/2022

18:30h

TOP