Kulturni Centar Apatin
KCA menu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Zbog nastalih nejasnoća u pogledu sigurnosti i ukupnog stanja Zbirke skulptura koje su u vlasništvu Opštinskog kulturnog centra Apatin pokrenuli smo inicijativu i uputili molbu za vanrednu reviziju Zbirke skulptura koje se nalaze u eksterijeru kao i u depou naše Ustanove.

 

U skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima RS („Službeni glasnik RS, br.71/94, čl.36), Rešenjem o utvrđivanju nadležnosti muzeja prema vrstama umetničko-istorijskih dela i prema teritoriji (II) („Službeni glasnik RS“ br 28/95), u skladu sa Stručnim uputstvom o uslovima i načinu čuvanja i korišćenja umetničko- istorijskih dela, čl.16,  Narodni muzej Beograd, 2001. formirana je Komisija za reviziju Zbirke skulptura Opštinskog kulturnog centra Apatin koju su sačinjavali stručnjaci iz ove oblasti i to:

 

  • Čedomir Janičić (istoričar umetnosti i muzejski savetnik Gradskog muzeja Sombor

 

  • dr Rajka Bošković (istoričarka umetnosti i muzejski savetnik Muzeja savremene umetnosti Beograd),

 

  • Ana Olajoš (konzervator savetnik Muzeja Vojvodine Novi Sad),

 

  • Radmila Savčić (istoričarka umetnosti i viši kustos Apatin),

 

  • Jovana Momčilović (vajarka, likovni urednik galerije „Meander“ Apatin).

 

Komisija je nakon pregledane dokumentacije izvršila i fizički pregled Zbirke, te konstatovala stanje u kom se Zbirka trenutno nalazi. Savremene skulpture u eksterijeru izložene su na 11 lokacija na teritoriji opštine Apatin. Skoro sve skulpture izrađene su od gvožđa. Kod nekoliko eksponata postoji kombinacija materijala metal-drvo. Gvožđe kao hemijski reaktivan element izuzetno je teško
sačuvati od korodativnih procesa i pri idealnim mikroklimatskim uslovima, a kamoli pri ekstremnim uslovima izlaganja na otvorenom prostoru.

 

Shodno navedenom propisan je konzervatorski tretman koji je neophodno primeniti urgentno tokom ove godine na ukupno 8 skulptura, dok se na ostale skulpture fizičko-tehničke mere primenjuju u letnjim mesecima sledeće godine. Za  skulpture koje se nalaze u depou galerije „Meander“ takođe su date fizičko-tehničke mere koje se uglavnom odnose na način zaštite i grupisanje skulptura prema muzeološkim pravilima.

 

S obzirom na gore navedeno Opštinski kulturni centar Apatin će sprovesti sve ono što je propisano kao fizičko-tehnička mera. Trudićemo se da preporuke koje je Komisija dala u potpunosti  primenimo, jer je to u interesu naše Ustanove i na taj način Zbirka koju posedujemo dobiće značajno mesto ne samo u našoj zajednici, nego i šire.

Arhiva

05/08/2020 21/08/2020

TOP