Kulturni Centar Apatin
KCA menu

6. FESTIVAL KRATKE FORME “POTPIS”

Opštinski kulturni centar će u okviru 6. Festivala kratke forme „Potpis“, 12. put dodeliti nagradu „Miodrag Borisavljević“, za najbolju kratku priču.
Na konkurs je pristiglo 205 priča iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Meksika, Češke i Francuske.
Ovogodišnji selektor Srđan Tešin, književnik iz Kikinde doneo je odluku da nagrada „Miodrag Borisavljević“ za 2021. godinu pripadne Ivani Janjić iz Novog Sada koja je na konkurs poslala priču „Razmeštaj“ pod šifrom „0603DI“.

 

U najužem izboru se našlo još osam priča i to:
1. „Dnevnik iz kolone“ (šifra: Justicija 71) Jadranka Vitas, Čačak
2. „Vlažnost“ (šifra: Mala Vida) Marija Krtinić Veckov, Beograd
3. „Abaja“ (šifra: Sestre vavilonske) Marijana Čanak, Novi Žednik
4. „Balada o svirepom“ (šifra: fat city) Martin Grabas, Pančevo
5. „Ulica naučnika“ (šifra: APRIL 21) Miodrag Lazarević, Požarevac
6. „Alberto“ (šifra: Riba sa dna mora) Ljiljana Grubač, Kragujevac
7. „Letnje popodne“ (šifra: 1$2sd4&) Miljan Jelić, Novi Beograd
8. „Nesaglasnost“ (šifra: Paradoxa) Vladimir Milojković, Subotica

 

Dodela nagrade će biti upriličena u Maloj sali Kulturnog centra u utorak 28. septembra 2021. godine sa početkom u 18 časova.


 

FILM “OTAC”

„Otac“ je srpski film u režiji Srđana Golubovića po scenariju Ognjena Sviličića.
Premijerno je prikazan na otvaranju 48. međunarodnog filmskog festivala „FEST“, 28. februara 2020. godine.

 

Žanr: drama
Režija: Srđan Golubović
Scenario: Ognjen Sviličić, Srđan Golubović
Producent: Jelena Mitrović, Igor Kecman, Aleksandar Ris, Boris T. Matić, Danijel Hočevar
Glavne uloge: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin
Muzika: Mario Šnajder
Scenografija: Goran Joksimović
Kamera: Aleksandar Ilić
Montaža: Petar Marković
Izdavačka kuća: Filmska kuća Baš Čelik Beograd, Propeler film Zagreb, Vertigo Ljubljana, Neue Mediopolis Filmproduktion Leipzig, Asap films Paris,, Arte France Cinema Paris, SCCA/Pro.ba Sarajevo
Godina: 2020.godina
Trajanje: 120 minuta

 

Opis: Film opisuje tragediju i ličnu borbu jednog čoveka kome je oduzeto starateljstvo nad decom. Nakon što je njegova supruga pokušala samoubistvo, Nikola, radnik na crno, gubi starateljstvo nad njihovo dvoje djece, koju smještaju kod privremenih staratelja. Nakon uvida u Nikoline uslove stanovanja, zaključuje se da Nikola nema uslove kojima bi osigurao adekvatan život svojoj deci. Povučeni Nikola odlučuje da uloži žalbu Ministarstvu za socijalna pitanja u Beogradu. On iz protesta započinje svoje putovanje, hodajući od sela na jugu Srbije do Beograda, sa kraja na kraj zemlje. Očajan, ali dostojanstven, želi da pokaže da mu je stalo da pronađe rešenje za svoj problem. Kroz svoje putešestvije, od gubitnika, odbačenog i poniženog čoveka – on postaje heroj.

 

Sreda, 29.septembar, 19 časova, Velika sala Kulturnog centra.


 

MEĐUNARODNA IZLOŽBA EX LIBRIS-A

U okviru šestog Festivala kratke forme „Potpis“ Kulturnog centra Apatin priređuje se EX LIBRIS međunarodna izložba od 166 radova od 59 autora iz Tajlanda, Norveške, Nemačke, Ukrajine, Poljske, Belgije, Italije, Rumunije, Argentine, Turske, Rusije, Irske, Kine, Hrvatske, Bugarske, Grčke i Srbije.
Prema propozicijama konkursa autori su poslali svoje radove na dve teme, prva je Zemlja, a druga tema je slobodna.

 

EX LIBRIS je oblik primenjene grafike u okviru formata A6. Pojavljuje se u 15. veku sa pojavom štampane knjige kao nalepnica na unutrašnjoj strani koja je označavala simbolima, figurama ili slovima ime vlasnika ili autora knjige. Kasnije Ex Libris se razvio u posebnu oblast primenjene grafike pogodne za način likovnog izražavanja u malom formatu. Danas je EX LIBRIS veoma razvijena oblast sa širokim spektrom primene različitih grafičkih tehnika od onih klasičnih do najsavremenijih kao što je primena specijalnih boja i bojenih efekata, obrade na računaru i digitalne štampe.

 

EX LIBRIS je više od grafike, on je tražen predmet kolekcionarstva.
Ovom izložbom postojeća kolekcija sada broji 1210 EX LIBRIS-a.
Izložba traje do 21. oktobra.

 

 

GALERIJA MEANDER APATIN
petak, 1. oktobar 2021. godine u 18 časova i 30 minuta


 

DUO BRDARIĆ

Nebojša i Bojana Brdarić su brat i sestra koji se od detinjstva bave i neguju tradicionalnu muziku sa teritorije Balkana. Od 2001. godine počinju sa zajedničkim nastupima na raznim manifestacijama, koncertima i festivalima. 2004. godine se po prvi put pojavljuju u emisiji “Jeka” , nakon čega, sa Velikim narodnim orkestrom RTS-a snimaju trajne snimke za Radio Beograd. Pored samostalnih nastupa kao duet, nastupali su i kao članovi sastava “Stupovi”, “Zanovet” i “Zlatopis”, kao i sa mnogobrojnim priznatim muzičarima, kako iz etno sveta, tako i iz drugih muzičkih branši (Ljuba Ninković, Ljubiša Pavković, Vasilisa, Pavle Aksentijević, Narodni orkestar RTS-a itd).

 

2016. godine dolaze na ideju da okupe vokalni sastav koji će obrađivati tradicionalne melodije i harmonizovati ih u umetničkom duhu, u cilju popularizacije tradicionalne muzike i očuvanja pevačkog nasleđa. Iste godine počinju snimanje prvog albuma pod nazivom “Nasleđe” koji je izdat u februaru 2018. godine. Trenutno snimaju drugi studijski album koji će biti izdat ove godine.

 

Četvrtak, 30.09.2021.godine, Velika sala, 19 časova


 

Monodrama „ZORAN RADMILOVIĆ“

Režija: Andrea-Ada Lazić
Igra: Ivan Tomašević
Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda i grada Šapca, Scena „Maska“ je postavila na svoj repertoar monodramu “Zoran Radmilović”.

 

Opis:
Ovo je priča o jednom od naših najboljih i najpopularnijih glumaca, ispričana iz perspektive glumca koji je opsednut likom i delom velikog Zorana Radmilovića. Glumac pokušava da odigra monodramu o Salijeriju, ali odustaje, jer ga stalno proganja lik Zorana Radmilovića. Na ovoj paraleli Salijeri – Mocart glumac (u ovom slučaju Ivan Tomašević) kao Zoran Radmilović izgrađena je ova komična priča o problemu velikog broja umetnika koje su zbog par genija proglasili za mediokritete.

 

Do sada je ova monodrama osim u mnogim mestima u Srbiji odigrana i u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Rusiji, Makedoniji… Osvojila je mnoge nagrade kao što su:
Nagrada „Zlatna liska“ Andrei Lazić za režiju na festivalu u Mostaru
Nagrada „Zlatna Liska“Ivanu Tomaševiću za glumu na festivalu u Mostaru
Najbolji glumac festivala u Lipecku – Rusija
Zlatna kolajna publike na festivalu monodrame i pantomime
Nagrada sponzora festivala monodrame i pantomime
Nagrada publike za najbolju monodramu na Festivalu u Bitolju
Nagrada za najboljeg glumca na festivalu „Trema fest“

 

O glumcu Ivanu Tomaševiću:
Rođen je 14. februara 1959. godine u Valjevu. Tomašević je prvak Šabačkog pozorišta od 1979. godine, gde je do danas odigrao više od pedeset značajnih uloga u različitim žanrovima, rediteljskim koncepcijama i stilovima igre. Njegova supruga Aneta Tomašević takođe je glumica.
Za svoj rad na polju glume osvojio je veliki broj nagrada uključujući dvanaest glumačkih nagrada na Festivalu Joakim Vujić, dve nagrade Talija festa, Nagradu Zoranov brk, Nagradu za glavnu ulogu na „Joakim-inter festu”, Zlatnu kolajnu publike na Festivalu monodrame i pantomime u Beogradu, Nagradu Udruženja dramskih umetnika, Nagradu „Boris Kovač” za umetnički doprinos Šabačkom pozorištu i brojne druge nagrade na festivalima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Rusiji.

 

Pored angažovanja u pozorištu ostvario je i filmske i televizijske uloge, a u Šabačkom pozorištu sa glumicom Anetom Tomašević osnovao je trupu „Scena Maska” koja se bavi teatarskim istraživanjem, režijom, glumom i pedagoškim radom. Tomašević je član Udruženja dramskih umetnika Srbije i Udruženja dramskih pisaca Srbije.

Prvu filmsku ulogu ostvario je 1988. godine u ostvarenju Zorana Čalića, Sulude godine, a nakon toga i ulogu u TV filmu Tesna koža: Novogodišnji specijal, koji je premijerno emitovan 1992. godine. Kao psihijatar pojavio se u jednoj epizodi serije Porodično blago, a nakon nekoliko godina pauze u svetu filma, pojavio se sa manjom ulogom u filmu Lo scandalo della Banca Romana, 2010. godine. Ulogu popa Janka ostvario je u tri epizode TV serije Miris kiše na Balkanu, a nakon toga imao je ulogu u filmu Vacanze di Natale a Cortina kao Fiodor Isaković.
U filmu Čekrk iz 2013. godine igrao je u ulozi Cicvare, a nakon toga u filmu Kainov ožiljak, ulogu generala Vladimira Vauhnika. Ostvario je ulogu političara u dve epizode TV serije Sumnjiva lica, kao i ulogu oca Makarija u šest epizoda serije Sinđelići. U TV seriji Nemanjići — rađanje kraljevine glumio je drugog glavara, a u seriji Jutro će promeniti sve imao je ulogu novinara na koktelu. Ulogu Jove imao je u filmu Delirijum tremens iz 2019. godine, a nakon toga ulogu i u seriji Šifra Despot. U TV seriji Delirijum tremens takođe je glumio ulogu Jove, a nakon toga pojavio se i u seriji Grupa.

 

Pored angažovanja na filmu, TV i u pozorištu, Tomašević je napisao scenario za Svečanu akademiju, Boj na Dublju, TV serije Gle neko zvoni i Da se ne pročuje, autor je monodrama Zoran Radmilović, Nušićev optimalan broj, Veliki rat, a pisao je i za decu i to: Bajku o čokoladi, Vremeplov, Novogodišnji bal i Pozorišne čarolije.

 

Režirao je predstave Klara dogodilo se nešto neočekivano, Ključ, Kraljica smeha, Omer i Merima, Siroti mali hrčki, Nušićev optimalan broj, Pusti me da sanjam, Kako postati glumac, Sveti Georgije ubiva aždahu, Retromorfozu i mnoge druge.

 

Petak, 1. oktobar, Velika sala Kulturnog centra u 19 časova

Arhiva

28/09/2021 01/10/2021

18h

TOP