Kulturni Centar Apatin
KCA menu

O nama

OPŠTINSKI KULTURNI CENTAR je ustanova kulture koja se bavi organizacijom kulturno-umetničkih programa na nivou opštine Apatin i realizuje programe iz umetničkih disciplina: likovne umetnosti, filma, teatra, književnosti i muzike. U njegovom sastavu je Galerija Meander, bioskop, amaterski dramski studio i Dom kulture u Romskom naselju. Centar organizuje smotre amaterskog stvaralaštva i druge prigodne kulturno umetničke programe. Programi se realizuju u prostoru preko 1.500 m2, koji se sastoji od Velike sale sa 258 mesta sa pratećim neophodnim prostorom, Male sale za kamerne programe, galerije Meander sa preko 100 m2 izložbenog prostora, depoom u kome je smešteno preko 400 dela i knjižarom. Sedište Opštinskog kulturnog centra je u zgradi Doma kulture na Trgu Nikole Tesle 12. Zajedno sa freskama na tavanici Velike sale (rad lokalnog slikara Rudolfa Udvarija) zdanje Doma kulture proglašeno je za spomenik kulture.

Iz vajarske kolonije Simpozijum skulpture „Meander“ koja je delovala u periodu od 1994-2018. godine, a realizovana je od strane Opštinskog kulturnog centra Apatin nastala je zbirka skulptura koju čini 53 javno izložena dela eminentnih vajara iz Srbije i šest evropskih zemalja. Još 107 dela nalazi se u depou galerije „Meander“ koja deluje u okviru Opštinskog kulturnog centra Apatin. Sve skulpture koje su postavljene u javnom prostoru vidljive su i na našem sajtu https://skulptureapatin.rs/

Za početak rada Opštinskog kulturnog centra se uzima godina završetka izgradnje Doma kulture (1949 – 1952). Opštinski kulturni centar deluje prvo kao Dom kulture, a potom kao Kulturno propagandni centar iz koga izrasta Informativni centar i Radio Apatin. Od 1977. godine postoji kao Kulturni centar sa jasno profilisanom delatnošću. U periodu od 1999-2001. godine radi u sastavu Narodne biblioteke, a potom se ponovo odvaja u samostalnu ustanovu – Opštinski kulturni centar.

TOP