Kulturni Centar Apatin
KCA menu

“All in One, One Painting, One World” Yao Liyong izložba (2013-2022)

Yaoliyong je rođen 1961. godine, osnivač „nixiang“ uljanog slikarstva, pisac, pesnik, estetičar i kritičar. Visoko integrisano slikarstvo sa književnošću, plesom, muzikom, filozofijom.

Zalaže se da slikarstvo bude umetnost mišljenja.

Visoko je integrisao duh tradicionalnog kineskog slikarstva sa duhom tradicionalnog zapadnjačkog slikarstva.

 

Pre 21. veka, uljane slike su grubo podeljene u dve kategorije, jedna je bila “vidljive uljane slike“, a druga je bile “uljane slike mišljenja. Početkom 21. veka rođena je nova vrsta nixiang uljanog slikarstva.

Nixiang uljane slike ne samo da su “vidljive”, “misleće”, već su  i “učesnice”.  Zato što je prvobitna namera nixiang ulja da služi obrazovanju, negovanju i poboljšanju sposobnosti vizuelnog razmišljanja učenika.  Dozvolite studentima da u kratkom vremenskom periodu organizuju i konstruišu sopstveni duhovni svet posmatrajući slike.

Obrazovna funkcija nixiang uljanog slikarstva potiče iz jedinstvenog umetničkog pogleda i obrazovnog koncepta. Ovaj jedinstveni pogled na umetnost veruje da je “umetnost zbir humanističkih indeksa prikačenih na umetnička dela”.  Takozvano “sabiranje humanističkog indeksa” odnosi se na ukupan iznos umetnikovih ideja i zbir različitih načina izražavanja ideja.  Nakon što umetnik razmisli o svim aspektima ljudskog života, mora da transformiše svoje ideje u nixijang koji se stalno menja . Što su misli složenije, to su nixiang brojniji, te ih organizuju u organsku celinu kako bi formirali nixiang uljane slike sa složenim zapletima i zamršenim prostorima. Takvi radovi pružaju gledaocima ogroman prostor za razmišljanje i mogućnosti za otkrivanje, pa su samim tim nixiang uljane slike postale dobar edukativni medijum. Jer, svrha obrazovanja nije samo da omogući učenicima da poseduju određene veštine i savladaju određene vrste znanja, već i da unaprede kompleksnu sposobnost razmišljanja i moć razmišljanja učenika.  Jedinstveni mehanizam izražavanja Jao Liyonga nixiang uljanog slikarstva pruža mogućnost da se poboljša složena sposobnost razmišljanja i moć razmišljanja učenika.

 

Arhiva

21/07/2023 03/08/2023

19h

TOP