Kulturni Centar Apatin
KCA menu

FESTIVAL EVROPSKOG FILMA – ZAJEDNIČKA KULTURA NA VELIKOM PLATNU

Evropska kinematografija jedna je od vodećih na globalnoj kulturnoj sceni. Iako bez komercijalnog prisustva kao holivudski blokbasteri, kvalitet filmova i umetnička umešnost, po uticaju, nadilaze granice kontinenta. Potencijal kinematografije u Evropi i njenu kreativnost prepoznao je veliki broj Delegacija EU širom sveta, čime se na planetarnom nivou prenosi kultura EU, njene vrednosti i filosofija.
Evropska komisija je u novembru 2018. godine započela projekat podrške kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala. Projektom upravlja konzorcijum koji su formirali Institut Gete, Francuski institut i Cineuropa – portal za promociju evropske kinematografije. Filmovi su deo projekta Cineuropa koji je Evropska komisija pokrenula kako bi obezbedila podršku u kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala.
Apatin se učešćem u ovoj kulturnoj manifestaciji uključuje u savremene evropske filmske tokove.
 MALA SALA  KC  APATIN
23.11.2023. ČETVRTAK
Short film respository selection
16:00  – SUNNY DAY  by Faouzi Bensaidi
             – DA YIE  by Anthony Nti
              Respository film  selection
18:00  IO STO BENE  by Donato Rotunno
20:00  MISS VIBORG  by Marianne Blicher
24.11.2023.  PETAK
Short film respository selection
  16:00  – HUNGRY SEAGULL  by Leon Wang
                 – KOKOKTA: THE ISLET OF HOPE  by Craig Norris
           Respository film selection
18:00   IMAD’S CHILDHOOD  by Zahavi  Sanjavi
20:00   RAMONA   by  Andrea Bagney
O filmovima
SUNNY DAY  by Faouzi Bensaidi (2019)
Žanr: dokumentarni film
Dužina trajanja: 10 minuta
Sinopsis: Pod uticajem klime koja se menja, svet se menja, već se promenio. U dalekoj i bliskoj budućnosti, fantastičnoj i apsurdnoj, muškarci i žene preživljavaju kako mogu. Prateći čoveka, vitku figuru između Tatija i Bastera Kitona, kroz scene iz njegovog svakodnevnog života otkrivamo koliko su razorni efekti klimatskih promena na ljude i prirodu. Kako ćemo se u budućnosti štiti od preterane toplote ili hladnoće? Kako će izgledati supermarket, ili zoološki vrt prepun različitih životinja i vrsta? Uznemirujući i urnebesni sunovrat u budućnost je već u našoj sadašnjosti.
DA YIE  by Anthony Nti (2019)
Žanr: dokumentarni film
Dužina trajanja: 20 minuta
Sinopsis: Mladu Matildu i Princa neznanac vodi na putovanje koje će  im promeniti život. Deca, gangsteri i živahna obala Gane kakvu nikada niste videli.
IO STO BENE (Dobro sam)  Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija (2020)
Žanr: drama
Dužina trajanja: 82 minuta
Sinopsis: Antonio je ceo svoj život proveo daleko od Italije, svoje domovine. Upoznaje Leu, mladu italijansku umetnicu koja pokušava da se probije u inostranstvu. Sudbine starca i mlade žene se prepliću. Sećanja iz prošlosti se bude i na kraju nude im mirniju budućnost
Uloge: Renato Carpentieri, Alessio Lapice, Sara Serraiocco, Marie Jung
Režija: Donato Rotunno
MISS VIBORG  (Gospođica Viborg) Danska  (2022)
Žanr: fikcija
Dužina trajanja: 103 minuta
Sinopsis: U malom danskom gradu srećemo dve generacije žena, Solvej, 61-godišnja bivša kraljica lepote, i buntovna 17-godišnja Kejt. Njihov susret izaziva neočekivano prijateljstvo, dok se rane prošlosti otkrivaju i seje seme nade.
Uloge: Ragnhild Kaasgaard, Isabella Møller Hansen, Kristian Halken, Josephine Park
Režija: Marianne Blicher
Film je osvojio nagradu za najbolji nordijski/holandski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari.
HUNGRY SEAGULL  by Leon Wang
Žanr: dokumentarni
Dužina trajanja: 6 minuta
Sinopsis: Na ostrvu nedaleko od kopna, mladi galeb otac zabrinuto čuva novorođene galebove kraj gnezda i čeka povratak majke galeb. Majka galeb se odrekla svega što ima, ali galeb beba je i dalje gladna. Otac galeb je odleteo u potrazi za još hrane…Glavna ishrana galebova su pelagične ribe u moru, mekušci i vodeni insekti u priobalnim močvarama i estuarijima. Međutim, sa prekomernim izlovom morske ribe i zagađenjem morske sredine, galebovi love sve manje sitne ribe u gornjem sloju.
KOKOKTA: THE ISLET OF HOPE  by Craig Norris
Žanr: dokumentarni
Dužina trajanja: 28 minuta
Sinopsis: Ostrvo nade priča priču o Mbarukovoj potrazi da pomogne Kokoti. Ovaj kratki, 30-minutni dokumentarac upoznaje gledaoce sa otpornim ljudima koji žive na prvoj liniji odbrane od klimatskih promena i istražuje kako su ovi neverovatni heroji uspeli da se inovativno prilagode klimi koja se zagreva dok pošumljavaju svoje ostrvo. Ovaj inspirativni film obećava da će ostaviti publiku širom sveta da veruje da jednostavna rešenja zaista mogu imati ogroman uticaj.
IMAD’S CHILDHOOD (Imadovo detinjstvo) Švedska, Irak, Letonija(2021)
Žanr: dugometražni dokumentarni film
Dužina trajanja: 78 minuta
Sinopsis: Posle dve i po godine u zatočeništvu u ISIS-u, Imad, njegov mlađi brat Idan i njihova majka Gazala pušteni su u kamp za raseljena lica u Kurdistanu. Oporavak od traume je težak za sve njih, ali izgleda da Imad prolazi kroz posebno izazovan period. Još nema pet godina, a već je proveo više od pola svog života trpeći teror, zlostavljanje i „trening“ koji je trebalo da ga učini bezdušnim.
Film je osvojio Zlatnu kajsiju na Međunarodnom filmskom festivalau u Jerevanu, kao i nagradu za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Tempo.
Režija: Zahavi Sanjavi
RAMONA (Ramona)  Španija (2022)
Žanr: komedija
Dužina trajanja: 112 minuta
Sinopsis: Kada Ramona upozna harizmatičnog Bruna u jednoj od svojih šetnji gradom, ne pada joj na pamet da sledećeg dana može ponovo da ga sretne. Hoće li nevini flert stati na put njenim snovima o karijeri i savršeno dobrom odnosu koji ima sa svojim dečkom? Osvežavajuća romantična komedija koja postavlja scenu za večnu svađu između razuma i osećajnosti.
Uloge: Lourdes Hernández, Bruno Lastra, Francesco Carril
Režija: Andrea Bagney

Arhiva

23/11/2023 24/11/2023

16h-20h

TOP