Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Interaktivna izložba “Spektri” – Dan nauke

Povodom dana nauke u saradnji sa Centrom za promociju nauke od 10. do 21. jula u galeriji „Meander“ biće postavljena interaktivna izložba pod nazivom “Spektri”.

 

Izložba Spektri posvećena je svetlosti – onoj koju vidimo, ali i onoj koju ne vidimo, ali nas svakodnevno okružuje. Izložba je nastala kao deo proslave Međunarodne godine svetlosti, u organizaciji UNESCO tokom 2015. godine, a kojoj se pridružio i CPN. Tokom izložbe imaćete priliku da zavirite u svet elektromagnetnih talasa. Ova putujuća izložba tokom 2015. godine obišla je Valjevo, Obrenovac, Šabac i Beograd a svoja putovanja nastavlja u narednim godinama, pa je obišla ne samo škole, festivale i izložbene prostore u Srbiji, već i u regionu.

 

„Spektri“ pokrivaju šest oblasti koje čine elektromagnetno zračenje: radio-talase, zahvaljujući kojima komuniciramo još od kraja 19. veka, mikrotalase, kojima možemo i da zagrevamo hranu, infracrveno zračenje, koje koriste termalne kamere, vidljivi deo spektra na koje reaguje ljudsko oko, ultraljubičasto zračenje koje može služiti i za sterilizaciju i x i gama zračenje visokih energija. Svaka od oblasti može biti izložba za sebe, predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima posetioci sami možete mogu testirati osobine elektromagnetnih talasa. Eksponati su smešteni u mobilne drvene kutije, koje podsećaju na velike prizme i stoje na dugačkim nogama. Među eksponatima koji su deo spektara posetioci mogu videti kako se proverava ispravnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi kamera koja snima infracrveno zračenje, kako funkcionišu radio-antene i šta bi mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju. Saznajte kako je otkriveno infracrveno zračenje, koliko smo zapravo ozračeni i da li treba da brinemo, saznajte kako nastaju boje i mnoge druge zanimljivosti iz sveta elektromagnetnih talasa.

 

O CPN (Centar za promociju nauke)

 

Centar za promociju nauke (CPN) je javna institucija, koju je 2010. godine osnovalo Ministarstvo nauke Srbije sa zadatkom da promoviše nauku i tehnologiju. Centar, u skladu sa svojim mandatom, programe i aktivnosti sprovodi radeći sa istraživačkim i obrazovnim institucijama u Srbiji i širom sveta, a blisko sarađuje i sa republičkim ministarstvima, medijima i privatnim sektorom.

 

Misija CPN-a je da premosti jaz između nauke i društva okupljajući sve relevantne aktere i širu javnost u procesu istraživanja i inovacija. Krajnji cilj je integracija društva u istraživačke procese kako bi se stekao što bolji uvid u potrebe građana i što adekvatnije suočavalo sa društvenim izazovima. Centar organizuje veliki broj izložbi, predavanja, panel-diskusija i drugih događaja na različite teme. Prepoznatljiva nit kod svih formata je da su najčešće interaktivni, tako da posetioci, ukoliko to žele, imaju aktivnu ulogu u postavkama.

 

CPN daje veliki značaj komunikaciji i PR aktivnostima, odnosima sa medijima i proizvodnji multimedijalnih materijala. Njegova izdavačka produkcija, sa četiri do pet novih naslova svake godine, nagrađena je u više navrata, a četiri puta godišnje Centar objavljuje i naučno popularni časopis Elementi. CPN je poznat po svojoj međunarodnoj saradnji i u tom pogledu smatra se regionalnim liderom u Jugoistočnoj Evropi. Trenutno je partner u osam H2020 projekata, na jednom projektu Kreativne Evrope i JRC-a, i četiri Erasmus+ projekta, tako da je dosad učestvovao na ukupno 32 projekta koje je finansirala EU.

Arhiva

10/07/2022 21/07/2022

TOP