Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Izložba Ane Milosavljević – “La Liberta”

Nova izložba u galeriji Meander “La Liberta” autorke Ane Milosavljević. Otvaranje izložbe je 3. septembra u 19 časova, i biće otvorena za posetioce do 16. septembra.

 

O izložbi

 

U svom radu posvećena sam urbanim sadržajima. Novi ciklus radova inspirisan je kako urabanim sadržajima tako i morskim dnom, životom morske flore i faune, kao i lepotom kolorita morskog dna. Kombinacijom ova dva sadržaja moji radovi su često igra elemenata vezanih i za vodu i za kopno.

 

Sam format papira – varira od minijature, do nekih srednjih formata,a minijatura možda još više nego veliko platno upućuje na lepotu jednog velikog prostranstva, prikazan u malom.

 

Kako je morsko dno za čoveka još uvek misteriozno i nedokučivo, pokušavam da kroz igru kolorita i raznih likovnih elemenata dočaram moje viđenje jednog morskog pejsaža. Iako je moj predhodni ciklus bio vezan za temu “Grada”, čak u ovom morskom pejsažu postoji veza sa urbanim, gde se pojavljuju crtice ili kvadratići, čak i tekst…koji mogu asocirati na svetlucavo jato riba ali takođe i na gradske prozore, lelujanje biljaka na vetru…

Iako je tema “morska”, plava boja nije primarno zastupljena, već bi se moglo reći da su naglašeni topli, jarki tonovi. Kao varijacije na temu, gde ja kao umetnik pokušavam da kroz različite koloristične varijante predstavim podvodni svet, koji je inspirativan ne samo za umetnika već i za posmatrača.

 

Na mojim crtežima često se pojavljuje jato riba ili meduze, koje su apstrahovane i gde možda metaforički i simbolično sugerišu na užurbani život čoveka.

 

Biografija Ana Milosavljević

Rođena 1979. godine, živi i radi kao samostalni umetnik u Beogradu.
2004. diplomirala, a 2008. završila magistarske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer grafika u klasi prof. Zvonka Tilića.
2000. Završila Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu
Član ULUS-a, od 2006., a u statusu samostalnog umetnika od 2009. godine.
Član Nadzornog odbora u ULUS-u od 2020.
Imala šesnaest samostalnih i izlagala na oko dvesta izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Japan, USA, Brazil, Italija, Kina, Danska, Poljska, Rumunija, Makedonija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Meksiko, Bugarska,…)
Dobitnica više nacionalnih i internacionalnih nagrada i diploma za grafiku.

 

Najznačajnije nagrade:
2018. Specijalno priznanje žirija za malu grafiku na VIII International Biennial of Small Graphics Tetovo, Makedonija
2013. Druga nagrada na VI International Biennial of Small Graphics Tetovo
2007. Druga nagrada na IV Competition and Exhibition of Ex Libris “Acque termali”, Acqui Terme Italia
2004. Nagrada XII Bienala studentske grafike SCG
2004. Godišnja nagrada za grafiku Akademije umetnosti, Novi Sad

 

Najznačajnije diplome:
2014. XV International Biennial of mini print and Ex Libris, Ostrow Wielkopolski, Poljska
2008. Colegio De Bachilleres Del Estado De Zacatecas, Ex Libris Cobaez XX Aniversario, Zacatecas, Mexico
2007. III International EX Libris Competition- “2 be eu“ – Rousse, Bugarska

 

Učesnik na mnogim projektima, javnim tribinama, predavanjima, performansima, likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu.

 

2010. Član žirija za dodelu nagrade XV Bienala studentske grafike Srbije, DKSG
Radovi se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu:
The City Art Gallery in Lodz, Poljska; The International Biennial Museum of Engraving, Acqui Terme, Italija; Muzeum Florean, Baia Mare, Rumunija; Gimnazija Sremski Karlovci; Rochester Contemporary Art Center, New York, USA; Muzeum Miasta Ostrowa Wielkopolskiego, Ostrow Welkopolski, Poljska; Regional Library `Liuben Karavelov`,Bugarska; Largo Art Gallery Varna, Bugarska; Celje Galerija mladih, Slovenija; Galerija Savremene likovne umetnosti, Niš;
Privatne kolekcije Srbija i inostranstvo.

Arhiva

03/09/2021 16/09/2021

19h

TOP