Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Izložba Tamare i Marka Vukše – TiM

Izložba obuhvata slike Tamare Nedeljković Vukša i skulpture Marka Vukše.
Slike Tamare Nedeljković Vukša nastale u periodu od 2017-2020. Rađene su tehnikom kolažiranja različitih materijala – tkanina, bojenih papirnih površina, ručno rađenih i reciklranih papira, kao i japanskih origami i chiyogami papira. Inspirisana japanskom estetikom, dizajnom, arhitekturom, prirodom, tkaninama, kao i japanskim načinom života uopšte, nastaju radovi manjih (25x25cm) i vecih dimenzija (1x1m). Igra kolažiranja, na prvi pogled nespojivih materijala, rezultira razigranim kolažima jakog kolorita i geometrijskih formi.

Skulpture Marka Vukše
Prostor i Linija, poput crteža u prostoru tema su odabranih radova. Urađene su u različitim materijalima, drvetu i kovanom gvožđu. Oba materijala su pogodna za građenje i osvajanje prostora. Izloženi su radovi galerijskog formata kao i jedan rad većih dimenzija.

 

Tamara i Marko Vukša su umetnički par, koji, svako u domenu svoje oblasti i interesovanja, radi na sopstvenoj poetici. Iako različiti u mediju u kome stvaraju, njihovi radovi se prožimaju, nadopunjuju, čineći harmoničnu i skladnu celinu. Do sada su zajedno izlagali pod nazivom TiM u Zrenjaninu, Zaječaru, Tokiju, Pančevu i više puta u Beogradu. Sem ovih zajedničkih TiM izložbi, oni izlažu i samostalno.

 

Tamara Nedeljković Vukša
2002. diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U statusu samostalnog umetnika od 2003. godine. Članica je Ulupudsa i Ulusa.
Samostalno izlagala 18 puta u Srbiji, Japanu, Izraelu i na preko 170 kolektivnih izložbi, bijenala… (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Rumunija, Albanija,Španija, SAD, Nemačka, Japan).
Učesnica više umetničkih kolonija i radionica (Srbija, Crna Gora, Rumunija, Japan).
Dobitnica 11 nagrada u oblasti vizuelnih umetnosti.

 

Marko Vukša
2001. diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde od 2016. godine radi kao docent na predmetu Primenjeno vajarstvo.
Samostalno izlagao 20 puta, u Srbiji, Japanu, Izraelu a kolektivno izlagao na 180 izložbi, bijenala… (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Rumunija, Albanija, Španija, Francuska, Austrija, SAD, Kina, Nemačka, Japan).
Učesnik i organizator više umetničkih kolonija, simpozijuma i radionica u Srbiji, Crnoj Gori, Rumuniji, Kini i Japanu. 35 skulptura u javnom prostoru i kolekcijama u Srbiji, Kini i Japanu.
Dobitnik 15 nagrada i priznanja za skulpturu u Srbiji i Francuskoj.

 

kontakt:
063 812 7340, tamaramarko@gmail.com
063 441085, vuksamarko@yahoo.com

 

 

Aktuelno

09/04/2021 22/04/2021

19h

TOP