Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Izložba slikarke Mile Gvadriol u Galeriji Meander

U petak,  8. marta, sa početkom u 19h u Galeriji Meander u Apatinu biće otvorena izložba slikarke Mile Gvardiol, pod nazivom “RASKRŠĆA”.

 

Mila Gvardiol rođena je 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je 2004. na  Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku zidno slikarstvo u klasi profesora Slobodana Đuričkovića. Doktorirala je 2012. godine na Interdisciplinarnim  studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost. Članica je ULUS-a od 2006. godine, a od 2011. i ULUPUDS-a. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

 

“Slike iz ovog ciklusa na metaforičan način tretiraju pitanje mentalno – emotivnih „raskršća“, trenutke razrešavanja individualnih dilema, donošenja odluka i biranja životnih puteva. Mrežom pravih i polukružnih linija koje su paralelne ili se međusobno seku i ukrštaju, prizorom koji asocira na raskrsnice autopuveta megalopolisa, umetnica vizualizuje temu kojom se bavi. Naslikani prizor kadrira tako da odaje utisak širenja i izvan granica platna” – rekla je o izložbi Milica Todorović, istoričarka umetnosti i kustoskinja Galerije Savremne likovne umetnosti u Nišu.

 

Slikarski opus Mile Gvardiol pripada duhu geometrijske apstrakcije odnosno nastavlja put kojim su u srpskom slikarstvu išli Miodrag Protić, Aleksandar Tomašević i Stojan Ćelić.  Kako sama umetnica kaže – Njeni predhodni ciklusi, uz  primenu principa ponavljanja podrazumevali su dominantno istraživanje forme i boje a ciklusom „Raskršća“ likovnu problematiku  proširuje i na pitanje prostora.

 

 

Izložbu ove talentovane umetnice koja iza sebe ima brojna izlaganja, moći ćete da pogledate do 21. marta.

 

 

Arhiva

08/03/2019 21/03/2019

19h

TOP