Kulturni Centar Apatin
KCA menu

SVETSKI DAN MUZIKE

Obeležavanje Svetskog dana muzike datira iz osamdesetih godina prošlog veka kada je u Parizu 1982., najdužeg dana u godini, prvi put organizovana proslava pod nazivom Fête de la Musique  (Festival muzike) gde se širom Francuske proslavljalo besplatnim koncertima profesionalnih muzičara i muzičara amatera svih uzrasta. Od tada se svake godine sve više država priključuje obeležavanju ovog praznika koji pruža mogućnost da manje popularni muzičari široj publici približe umetnost i lično umeće. Od pre nekoliko godina i Srbija se uključila u obeležavanje ovog značajnog datuma, a Opštinski kulturni centar od prošle godine daje svoj doprinos ovoj velikoj svetskoj manifestaciji.

 

Muzička redakcija Opštinskog kulturnog centra program povodom obeležavanja Svetskog dana muzike predstavlja u tri segmenta.

 

Program počinje u ponedeljak, 22. juna, u 11 časova na platou ispred Doma kulture.
Ozbiljnom muzikom predstaviće se učenici svih odseka OMŠ ,,Stevan Hristić”. U jednočasovnom koncertu slušaćemo i videti najuspešnije učenike koji će pokazati umeće sviranja različitih instrumenta. Ovo će biti svojevrsna promocija škole te pozivamo roditelje i učenike koji su se prijavili za polaganje prijemnih ispita, kao i svu decu koja žele pohađati muzičku školu, da prisustvuju koncertu koji je upriličen, osim za
ovu svečanost i za predstavljanje škole.

 

Kao prateći program proslave, u 19 časova istog dana u Maloj sali OKC, predavanje na temu ,,Istorijat muzike i nastanak i razvoj rokenrol muzike u svetu” održaće Dobrica Veselinović, doajen rok scene i umetnički direktor „Rock Clan“ festivala koji se održava u Jagodini dugi niz godina. U četrdesetominutnom izlaganju govoriće o osnovnim podelama u muzici po vremenu i žanrovima, sa posebnim osvrtom na nastanak i širenje rokenrola kao popularne muzike brojnih generacija čitavog sveta.

 

Zaokružujući obeležavanje Svetskog dana muzike, 22. juna na platou ispred Doma kulture, u 21: 30 časova popularnom muzikom predstaviće se muzički sastav ,, Rok fest bend” iz Sombora koji će svirati muziku rokenrol ere 20. veka.

 

*U slučaju kiše, program za Svetski dan muzike će se odvijati u Velikoj sali Kulturnog centra.

 

Dobrodošli!

Arhiva

22/06/2020

11h

TOP