Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Predstava za decu „Bajka o suncu”

U nedelju 12.decembra odigraće se predstava za decu “Bajka o Suncu” sa početkom u 10.30 časova.

Cena ulaznice je 150 din.


O predstavi:

 

Urugvajska bajka o vrednosti sunca i prirode uopšte.
Pratimo legendu kako je sunce počelo da greje sve nas..
O lepotama sunčeve svetlosti, o bogastvu sunčeve energije.

Najranija učenja govore da je zahvaljujući Suncu moguć život na Zemlji. Sunce je zvezda, izvor svetlosti, energije, toplote i vitalnosti. Zato se smatra osnovnim izvorom energije i ima ogroman uticaj na ljude.

Postoji veoma važna veza između sunčeve svetlosti i nas, ljudi. I to nije slučajno tako. Sunce je za sve na Zemlji izvor života. Dovoljno je samo da pomislimo na potpuno odsustvo sunčeve svetlosti, na večiti mrak, i šta bi to donelo, odnosno odnelo, živom svetu, pa da shvatimo da se bez sunca zaista ne može. Uostalom, zar ne volimo proleće i leto baš zbog onih divnih, sunčanih dana i nismo li pomalo i mi „tmurni“ kada su i dani takvi?

Sunčeva svetlost, na putu do Zemljine površine, prolazi kroz gusti atmosferski sloj, pa se njeno ultraljubičasto zračenje filtrira i na taj način joj se uklanjaju štetna dejstva. Svako biće, na ovaj ili onaj način, koristi sunčevu svetlost i zavisi od nje. Biljke je koriste u procesu fotosinteze- energiju Sunca pretvaraju u proste šećere, druga živa bića koriste te proste šećere u svojoj ishrani i tako dobijaju energiju potrebnu za sve
životne funkcije, i tako dalje, već kako lanac ishrane nalaže.

Kroz predstavu je tačno napravljena ta podela , tako što se jedna velika planina deli na deo koji je obasjan suncem i deo koji nikada nije dotakla sunčana svetlost. I na jednoj i na drugoj strani žive indijanska plemena.

Problem se javlja kada pleme koje nikada nije videlo sunce oseti bogatstvo koje sunčeva svetlost daje. Treba pronaći rešenje da se sunce podigne toliko visoko da obasjava sve…

Svesni smo da živimo vreme veličanja neprirodnih vrednosti. Živimo vrednosti koje su čak i protiv prirode. Živimo vreme u kojem pridajemo ogromnu važnost virtualnom životu, a istovremeno nam onaj jedini pravi deluje kao nevažan, malovredan..

Predstava nosi poruku da se moramo vratiti prirodi i čuvati je bezuslovno.

Duhovita i vesela lutkarska igra
Predstava traje 40 minuta

 

Tekst i režija
Cvetin Aničić


Glumci

Ružica Bojović
Cvetin Aničić
Scenografija i kostim
Ilijana Oreščanin
Lutke Nela Alilović
Monika Mesaroš Jovanov


Produkcija

Pozorište Teatrilo i Kulturni centar Rumenka

 

Arhiva

12/12/2021

10:30h

TOP