Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Koncert solo pesama povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena „Betovenu u čast“

U petak, 5. marta sa početkom u 19 časova održaće se koncert klasične muzike “Betovenu u čast” u Velikoj sali Kulturnog centra. Gostuju vrhunske umetnice Agota Vitkai-Kučera (sopran), Jelena Simonović-Kovačević (klavir), a ulaz je besplatan.

 

Godina 2020. je planirana kao „Betovenova godina“ širom sveta, kako bi se odalo poštovanje i slavila muzička genijalnost ovog izuzetnog umetnika. Čuvena Berlinska filharmonija je veličanstveno obeležila ovaj jubilej u Berlinu 9. simfonijom ispred Brandenburške kapije. Planirano je na stotine manifestacija širom Evrope i sveta, kao i u našoj zemlji, ali zbog pandemije u globalnim okvirima, prouzrokovanom virusom Korona, većina zakazanih koncerata je otkazana.

 

 

Umetnice iz Novog Sada, Agota Vitkai-Kučera, sopran i pijanistkinja Jelena Simonović- Kovačević, napravile su projekat povodom obeležavanja jubileja „Betovenu u čast“ – dvesta pedeset godina od rođenja Ludviga van Betovena (Bon, 16. decembar 1770 – Beč, 26. mart 1827). One su tim povodom, pripremile koncerte solo pesama, kako bi predstavile stvaralaštvo ovog izuzetno značajnog kompozitora i u polju nemačkog lida.

 

Pripremljen je promišljen izbor solo pesama, potom ciklus „Dalekoj dragoj“, kao i izuzetno retko izvođene „Zdravice“. Kroz kratku uvodnu reč o kompozitoru i stilskim odrednicama njegovog stvaralaštva, uvele bi slušaoce u nesvakidašnji muzički program sastavljen od dela koja je gotovo nemoguće čuti danas na koncertnim podijumima u Srbiji.

 

Poštovana publiko, najljubaznije vas molimo da pre dolaska na program proverite da li imate povišenu temperaturu. Ako imate bilo kakve simptome, molimo vas da ostanete kod kuće. Na ulasku u pozorište, molimo vas da pređete preko dezinfekcione barijere, te da dezinfikujete ruke postavljenim dezinfekcionim sredstvom. U pozorišnoj sali je obavezna upotreba zaštitne maske i poštovanje preporučene fizičke distance.

 

 

Ludvig van Betoven
(Ludvig van Beethoven, 1770 – 1827)

~ Četiri pesme na isti tekst J. V. Getea Nostalgija / Sehnsucht za glas i klavir (1808-1823) WoO 134

1. Andante poco Adagio
2. Poco Andante
3. Poco Adagio
4. Assai Adagio

 

~ Ciklus pesama Dalekoj dragoj /An die Ferne Geliebte op. 98 (1816), A. Jajteles

 

~ Izbor pesama za glas i klavir

1. Volim Vas / Ich liebe Dich, WoO 123, (1795), K. F. V. Heroros
2. Uživanje u melanholiji / Wonne der Wehmut, op. 83 br. 1, (1815), J. V. Gete
3. Sećanje / Andenken, WoO 136, (1808), F. Matison
4. Sa obojenom trakom / Mit einem gemalten Band, op. 83 br. 3, (1771), J. V. Gete
5. Radosna i tužna / Egmont, Freudvoll und leidvoll, op. 84 br. 4, (1810), J. V. Gete
6. Poljubac / Der Kuss, op. 128 (1822), K. F. Vajs

 

 

~ Zdravice: Trinklied, WoO 109 (1792), nepoznat autor teksta Punchlied, WoO 111 (1791), nepoznat autor teksta

 

 

Program izvode:

Agota Vitkai-Kučera, sopran
Jelena Simonović-Kovačević, klavir

 

Biografija Agota Vitkai Kučera

dr i dr um. Agota Vitkai Kučera, redovni je profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Diplomirala je na dva odseka Akademije umetnosti u Novom Sadu: Odseku za opštu muzičku pedagogiju i Odseku za solo pevanje u klasi prof. mr Vere Kovač Vitkai (1997, 1998.). Magistarske studije završila je takođe na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2002. godine u istoj klasi, a zvanje Mastera muzičkih umetnosti stekla je 2010. godine. Titulu doktora nauka stiče 2013. godine na Interdisciplinarnim i mutidisciplinarnim studijama i istraživanjima u okviru Univerziteta u Novom Sadu (ACIMSI), a titulu doktora dramskih i audiovizuelnih umetnosti 2018. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Univerziteta u Novom Sadu.

 

Bavi se pedagoškim radom, koncertnim i operskim pevanjem, aktivno izlaže na kongresima i konferencijama, voditelj je stručnih seminara, bavi se glasovnim obrazovanjem elitnih vokalnih profesionalaca, član je brojnih strukovnih i drugih organizacija. Autor je više stručnih i naučnih radova kao i knjiga: „Karakteristike glasa i metodički pristupi razvoju glasa u funkciji profesionalnih aktivnosti“ i „Moć glasa“. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja.

 

 

Biografija Jelena Simonović-Kovačević

Jelena Simonović-Kovačević je diplomirala 1998. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku za klavir, u klasi profesora Kemala Gekića sa najvišom ocenom. Magistrirala je 2002. godine na Sirakuškom univerzitetu, Sirakuza, Njujork, SAD, odsek za klavir, u klasi profesora Vei-Ji Janga. Tri godine kasnije upisuje magistarske studije iz klavirske pedagogije na Mizuri univerzitetu, Kolumbija, Mizuri, SAD. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija iz izvođačkih umetnosti na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom profesora Kemala Gekića.

 

Dobitnica je brojnih nagrada. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod međunarodno priznatih umetnika, kao što su: Naum Štarkman, Diane Andersen, Boris Berman, Arbo Valdma, Kemal Gekić, Rita Kinka, Jokut Mihajlović, Vei-Ji Jang, Jeđin Gil i Ian Džons. Njena umetnička karijera obuhvata brojne solističke i kamerne nastupe je u Sjedinjenim Američkim Državama, Belgiji, Češkoj Republici, Italiji, Sloveniji i Srbiji. Bavi se pedagoškim radom.

Arhiva

05/03/2021

19h

TOP