Kulturni Centar Apatin
KCA menu

OPNA ŠUMSKE DUŠE

O izložbi:

Projektat potpisuju tri autora: Irena Gayatri Horvat, Lojze Kalinšek i Brut Carniolus. Dela su tematski posvećena proučavanju šumske strukture i same magične sinergije čoveka i stabala. Na osnovi tih energija stare vere stvarale su svoje mitove i legende koje isčitavamo iz radova Lojzeta Kalinška. Brut Carniolus se bavi istraživanjem šumske opne, korom drveta. Irena Gayatri Horvat proučava strukture debla kroz koje čita delovanja starih žreca. Tako iz svojih unutarnjih svetova sva tri autora prenose u pojavnost poruke naših predaka i probaju nas nagovoriti da se dublje zagledamo u poJAVNI svet prirode.

Radovi su na papiru, dok od Gayatri su linorezi otisnuti na umetnoj svili te mogu slobodno visiti u prostoru.

BIOGRAFIJE: 

Irena Gayatri Horvat rođena je 1968. u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu završila je slikarstvo kod mentora Miroslava Šuteja. Tokom školovanja učestvovala je u nekoliko visinskih ekspedicija na Himalajima, za šta je 2007. godine od Hrvatskog olimpijskog saveza dobila olimpijsku medalju za prvu žensku alpinističku ekspediciju na Cho Oyu 8201mn. 2008. godine završila je školovanje i stekla zvanje mag.umetnosti.

Uz umetničko delovanje i učestvovanje u brojnim projektima, samostalnim i grupnim izložbama, učestvovala je na više međunarodnih likovnih simpozijuma u zemlji i svetu. Tokom studijskih putovanja proučavala je mnoge kulture sveta, njihove legende i mitologiju, a svoja iskustva pretočila u slike i poeziju. Sarađuje sa slovenskim kompozitorom Simonom Skalarom u umetničkim i muzičkim projektima.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umetnika (HDLU) Zagreb i HULULK Zagreb.

Umetnički deluje u Sloveniji od 2006. godine (učestvuje na regionalnim likovnim susretima), ali ozbiljnije nakon preseljenja u Sloveniju, kada se pojavljuje na nebrojenim grupnim izložbama. Od 2012. godine član je udruženja stanara ZDSLU i Likovnog udruženja Kranj.

Dobitnica je priznanja na Međunarodnom likovnom festivalu u Kranju, brončane plakete Lovske družine Kočevje za doprinos u kulturi i očuvanju prirode te dve nagrade na kamničkim ekstemporima – za Dušana Lipovca.

Iz snažnog istraživačkog naboja razvija specifičan, izrazito osoban i jedinstven umetnički svet. Osobni svetonazor i umetnička potreba građenja na suprotnostima konkretnog i apstraktnog, svetovnog i svetog, fenomenalnog i duhovnog, svetlog i tamnog, asocijativnog i simboličkog te na iščitavanju raznolikih ovozemaljskih pojava. Formule kojima Irena Gayatri Horvat rešava vlastite egzistencijalne, etičke i estetske dvojbe – slikanje bojama, crtanje olovkom ili tušem, ostavljanje tragova na krhkom papiru, zapisivanje misli drevnim pismom (glagoljicom), pisanje dnevnika svog života. Apeluje na povezanost čoveka i prirode, na kobnu isprepletenost ljudskog i božanskog. Njene su slike globalne metafore, simbolički prikazana stvarnost, vezana za ljudsko (ljudsko?) izvorno iskustvo. Mentalitet crtača i grafičara stvara kombinaciju sofisticiranih kolorisanih površina i linearnih ritmova unutar minucioznih (vrlo finih, preciznih) crteža. Njene su slike strukturno složene kompozicije probranih doživljaja u različitim umetničkim slikarskim, crtačkim i grafičkim izrazima, likovnih rešenja koja kriju zanimljive i složene značenjske odnose koji nam nude mnogo šira iskustva od samo optičkih (pisao je dr. Milček Komelj, istoričar umetnosti).

Osim slikanja, posvetila se i likovnoj terapiji, grupnim projektima s decom i odraslima (izrada peščanih mandala) koje je realizovala u zemlji i inostranstvu.

  1. godine upisuje interdisciplinarne doktorske studije na Univerzitetu u Mariboru, smer pedagogija, s temom Arhetipski simboli u dečijem crtežu.

Brut Brut Carniollus (1959.) likovni je umetnik i fotograf koji se bavi digitalnim kolažom i digitalnom grafikom, pri čemu njegovi radovi najčešće dolaze iz fotografskog zapisa i materijalizuju se kao izložbeni eksponat u obliku originalnog digitalnog UV printa. Njegov je pristup najčešće reduktivistički, dekonstruktivistički i minimalistički. Radovi su mu izlagani i nagrađivani širom sveta. Od 2012. godine u ulozi paparazza vreba učesnike međunarodnog likovnog simpozijuma na Sinjem vrhu iznad Ajdovščine – Slovenia Open To Art. Član je ZDSLU i Likovnog društva Kranj. Zastupaju ga Galerija 5’14, Staam Gallery i Singulart. Kao samostalni radnik u kulturi živi i radi u Radovljici.

Lojze

Godine 1977. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Ljubljani. Nakon završenih studija redovno učestvuje na svim vrstama likovnih kolonija, simpozijuma i susreta u zemlji i inostranstvu, gde umetnici razmenjuju mišljenja i iskustva te obogaćuju svoju kreativnu inspiraciju u različitim prirodnim okruženjima. Svoju likovnu aktivnost celo vreme povezuje s pedagoškim radom s mladima u Osnovnoj školi Mengeš, a povremeno radi i kao mentor i umetnički voditelj lokalnih likovnih društava. Takođe se bavi ilustracijom, fotografijom i dizajnom u grafičkom i tehničkom području. U više od 40 godina stvaralaštva iza sebe ima više od 80 samostalnih i više od 200 grupnih likovnih izložbi u Sloveniji i inostranstvu. Njegovi radovi krase i nadopunjuju umetničke zbirke u više od 20 zemalja sveta.

Galerija Dvorac Duplje je više od četiri decenije delovanja stekla i učvrstila svoje mesto ne samo u domaćem, već i širem prostoru. U njemu ovoga puta izlaže Lojze Kalinšek, slikar, likovni pedagog i multimedijalni stvaratelj, godišnji učesnik ex tempora Duplje i njegov višestruki nagrađivani rad. Svoja najnovija dela povezuje s naslovom Alegorije, jer nam govori parabolama, snagom smislenih detalja i simbola. Iznenađuje otvorenošću umetničkog promišljanja kojim figuralne kompozicije prati na pozornici i utire im put u savremenoj likovnoj umetnosti. Tako on svojim likovnim jezikom govori drugačije, neprestano nadilazeći dvodimenzionalnost slikovnog polja. Poseban afinitet prema materijalnosti, plemenitost tekstura te igra struktura i volumena popratni su deo njegove poetike koja ga vodi sve do reljefnih slika. Posebnu patinu istorijskog, pa i božanskog uspostavlja bojama koje spajaju snagu crtačke armature.

Lojze Kalinšek udahnuo je život arhetipske prepoznatljivosti figurama među kojima su posebno prisutni ženski aktovi. Temelji se na redukciji, stilizaciji i autorskoj transformaciji oblika. Iza svega toga oseća se familijarnost klasičnog figuralnog portreta.

Slikar putuje kroz istoriju, suočava se s mitološkim temama i otkriva večne, a time i sadašnje i osobne tajne života. Eros, kao večno kretanje njegovih misli i umetničkih ostvarenja, delima daje višeznačnost i kompleksnost te ih smešta u Univerzum.

 

Arhiva

03/11/2023 16/11/2023

19h

TOP