Kulturni Centar Apatin
KCA menu

Predstava za decu “Čudesna šuma”

O AKCIJI

Produkcija “Hajde obraduj dan” u saradnji sa Centrom za kulturu Apatin, pokrenulo je inicijativu pod sloganom “Stop vršnjačkom nasilju” u okviru koje će biti izvedena besplatna edukativna predstava za decu “Čudesna šuma”. Ovom akcijom želimo da doprinesemo razvoju svesti o tome šta je vršnjačko nasilje, kao i posledicama koje ono nosi u cilju njegovog prepoznavanja, ranog otkrivanja i sprečavanja. Izvođenjem edukativne predstave za decu želimo da doprinesemo prevenciji vršnjackog nasilja kreiranjem klime u kojoj se razvija i neguje kultura ponašanja i uvažavanja ličnosti, ne toleriše nasilje i razvija odgovornost svih. U suštini vršnjačkog nasilja leži nedostatak ljubavi i poštovanja prema sebi i prema drugima, svih učesnika. I nasilnika i onih koji trpe nasilje i onih koji ga posmatraju. Ovo je predstava za sve učesnike i ima za cilj da podstakne decu da razvijaju svoje samopouzdanje i samopoštovanje, zatim empatiju, toleranciju i poštovanje različitosti.

O PREDSTAVI

Veseloj i maštovitoj, devojčici Nadi je rođendan. Više od svega ona želi da poseti Čudesnu šumu o kojoj joj je pričala njena baka Kata. To je predivna bujna šuma, u kojoj ptičice cvrkuću, drveće hoda, a sunce razdragano peva svakog dana. Tamo se svi druže, podržavaju i vole, brinu o prirodi i jedni o drugima. Nadi se ostvaruje želja i uskoro se budi u Čudesnoj šumi! Ali, nažalost, saznaje od šumske vile Lilezelenvile da je Sebični princ Kerko zabranio svima u kraljevstvu da se igraju, da se raduju i da se vole. Zabranio je Suncu da sija i travi da klija. Zavladalo je carstvo mraka bez  ijednog sunčevog zraka. Nada je odlučna u nameri da pomogne stanovnicima Čudesne šume, okuplja šašavu i hrabra družina kako bi oslobodili šumu i vratili joj nekadašnji sjaj i lepotu.
Predstava Čudesna šuma se bavi temom odnosa prema drugima, ljubavi, saosećanja, poštovanja, prjateljstva i zajedništva. Ona prenosi snažnu slikovitu poruku o tome koliko je degradirajuće i razarajuće kada su čoveku ugrožena osnovna prava da se slobodno izražava, da se raduje, igra, voli i druži, naročito u vremenu bulinga i vršnjačkog nasilja kada smo nažalost suočeni sa ovom pojavom na svakom koraku.
Devojčica Nada je simbol hrabrosti i vere koji su potrebni svima nama da bi se suprotstavili raznim oblicima zlostavljanja, ponižavanja i uskraćivanja osnovnih ljudskih prava. Ona pokreće sve uspavane i uplašene stanovnike čudesne šume da se pobune protiv takvog stanja i podstiče ih da sami preduzmu nešto kako bi to promenili. Ona ih inspiriše hrabrošću, toplinom i kreativnošću. Ova predstava nas podseća kolika je odgovornost svih nas za budućnost generacija koje dolaze. Ona nas navodi da se zapitamo kakav primer dajemo deci? Čemu ih učimo? Koje vrednosti promovišemo?
Poslovica kaže Kako seješ, tako ćeš žnjeti , zato je važno da bake i deke, roditelji i uopšteno odrasli, mi kao društvo, stvaramo zdravo i bezbedno okruženje za decu, da ih podstičemo da budu kreativna i maštovita, da razvijaju svoje potencijale i da neguju navike koje doprinose razvoju ljubavi, poštovanja i zahvalnosti prema sebi, prema drugom, i prema svetu u kome žive. U ovoj dinamičnoj, interaktivnoj edukativnoj predstavi ispunjenoj simpatičnim likovima, maštovitim rešenjima i toplom narativu deca imaju priliku kroz igru i zabavu uče o hrabrosti, ljubavi, prijateljstvu, zajedništvu, poštovanju drugog, značaju slobode i dostojanstva.

Arhiva

18/02/2023

11h

TOP